Τρίτη, 05 Ιουνίου 2018 16:23

Στο νέο εργαστήριο της Ford προσομοιώνονται όλες οι κλιματικές συνθήκες

Ο αέρας είναι καυτός όπως στην έρημο, ενώ λίγα μέτρα πιο πέρα είναι τόσο παγωμένος που μπορείς να φτιάξεις χιονάνθρωπο. Στη διπλανή αίθουσα πνέει τυφώνας κατηγορίας 5. Καλωσορίσατε στο ‘Κλιματικό Εργαστήριο’. 

Το νέο, προηγμένο Κέντρο Κλιματικών Δοκιμών της Ford συγκεντρώνει όλους τους καιρούς κάτω από μία στέγη, επιτρέποντας στους μηχανικούς και δοκιμάζουν προσεχή μοντέλα – από ένα μικρό FordKA+ μέχρι ένα Ford Transit2Τ στις πιο απαιτητικές συνθήκες και να προσομοιώνουν όποιο καιρό θέλουν, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

 

Υψόμετρα μεγαλύτερα και από του Mont Blanc, της ψηλότερης κορυφής των Άλπεων, ταχύτητες οχήματος και ανέμου έως 250 km/h, χιόνι, εκτυφλωτική λιακάδα και βροχή είναι από τις συνθήκες που επιτυγχάνονται με το πάτημα ενός μπουτόν στο πιο προηγμένο κέντρο κλιματικών δοκιμών για αυτοκίνητα στην Ευρώπη.

Σε μία περιοχή που έχει το μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου, οι μηχανικοί μπορούν να δοκιμάζουν τα οχήματα σε απαιτητικές διαδρομές σε όλο τον κόσμο, από τον καύσωνα της ερήμου στη Σαχάρα, μέχρι το αρκτικό κρύο της Σιβηρίας και την αποπνικτική υγρασία της Κόστα Ρίκα.
Παρακολουθήστε το βίντεο εδώ: https://youtu.be/kOYK-Kzmpo8  

«Η τεράστια γκάμα εξαντλητικών δοκιμών θα προσφέρει στους οδηγούς της Ford την αυτοπεποίθηση ότι τα οχήματά τους μπορούν να ανταπεξέρχονται σε οποιαδήποτε κλιματική ζώνη ζουν» δήλωσε ο Joe Bakaj, vice president, Product Development, Ford Ευρώπης. «Όταν επισκέπτεσαι τις διάφορες αίθουσες αυτού του κτιρίου είναι σαν να ταξιδεύεις στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη, και οι μηχανικοί μας θα το κάνουν αυτό όλο το 24ωρο, καθημερινά, για να συνεχίσουν να εξελίσσουν τα καλύτερα αυτοκίνητα του μέλλοντος σε κάθε κατηγορία».

Στο πλαίσιο μιας επένδυσης 70 εκατομμυρίων ευρώ, το κέντρο δοκιμών προσφέρει την πρώτη αεροδυναμική σήραγγα για αυτοκίνητα που μπορεί να προσομοιώσει υψόμετρο 5.200 m, ίδιο με του North Base Camp του Έβερεστ και το πρώτο, που μπορεί να προσομοιώνει μία τέτοια γκάμα συνθηκών κάτω από μία στέγη. Η εγκατάσταση μπορεί επίσης να ψύξει δύο αίθουσες μέχρι τους– 40oC και να τις θερμάνει μέχρι τους 55oC, αλλά και να δημιουργήσει 95% υγρασία. Οι ακραίες θερμοκρασίες κάνουν την εγκατάσταση της Ford στο John Andrews Product Development Centre στην Κολωνία (Γερμανία), το θερμότερο, ψυχρότερο και πιο υγρό μέρος στην Ευρώπη που φιλοξενεί και το μεγαλύτερο υψόμετρο στη Δυτική Ευρώπη.

Με το κέντρο σε πλήρη λειτουργικότητα, οι μηχανικοί μπορούν να δουλέψουν σε δέκα διαφορετικά οχήματα ταυτόχρονα. Οι δοκιμές καλύπτουν θέματα άνεσης, ασφάλειας και αντοχής αλλά και ηλεκτρική απόδοση, φρενάρισμα, κλιματισμό (A/C), ρυμούλκηση τρέιλερ, θέρμανση καμπίνας και συνθήκες κυκλοφοριακής συμφόρησης. Οι μηχανικοί αναλύουν τις επιπτώσεις των ανέμων που πνέουν με υψηλή ταχύτητα στα εξωτερικά εξαρτήματα, ελέγχουν την αντοχή στη βροχή και το χιόνι και βλέπουν πόσο γρήγορα ξεπαγώνει ένα παρμπρίζ σε διαφορετικές θερμοκρασίες.

«Το Κέντρο Κλιματικών Δοκιμών αντιπροσωπεύει μία σημαντική επένδυση για τη Ford Ευρώπης που θα βοηθήσει την εταιρία να εξελίξει οχήματα για τις παγκόσμιες αγορές» δήλωσε ο Bakaj.
Όλα τα οχήματα Ford θα δοκιμάζονται στην εγκατάσταση που διαθέτει τρεις κλιματικές αεροδυναμικές σήραγγες, συμπεριλαμβανομένου ενός εργαστηρίου μεγάλου υψόμετρου και τεσσάρων θαλάμων δοκιμών ελεγχόμενης θερμοκρασίας, ένας από τους οποίους θα επιτρέπει και δοκιμή υγρασίας.

• Η Αεροδυναμική Σήραγγα 1 προορίζεται για δοκιμές σε ακραία θερμές και ψυχρές συνθήκες. Οι 28 προβολείς με λαμπτήρες 4.000 watt βοηθούν στην προσομοίωση ισχυρής ηλιακής ακτινοβολίας, κάτι που επιτρέπει στους μηχανικούς να ελέγξουν πόσο γρήγορα μπορεί να ψυχθεί η καμπίνα. Σε αυτή η αεροδυναμική σήραγγα μπορεί επίσης να γίνει αξιολόγηση του θορύβου της καμπίνας από τα συστήματα των οχημάτων σε διαφορετικές ταχύτητες, θερμοκρασίες και επίπεδα υγρασίας, για τον έλεγχο του θορύβου από τα συστήματα θέρμανσης και κλιματισμού.

• Η Αεροδυναμική Σήραγγα 2 προορίζεται επίσης για δοκιμές σε ακραίες υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες. Οι μηχανικοί μπορούν να δημιουργούν συνθήκες χιονιού και βροχής ώστε να ελέγχουν πώς αυτό επηρεάζει την ορατότητα, τις εκκινήσεις του κινητήρα και πόσος χρόνος χρειάζεται για τη θέρμανση της καμπίνας.

• Η Αεροδυναμική Σήραγγα 3 είναι το εργαστήριο υψομέτρου, όπου οι μηχανικοί μπορούν να δοκιμάζουν οχήματα σε ταχύτητες έως 120 km/h μέχρι τα 5.200 m. Οι κρύες εκκινήσεις και τα τεστ αντοχής σε μεγάλο υψόμετρο εξασφαλίζουν την αρτιότητα και αντοχή των σωληνώσεων των υγρών όταν το όχημα λειτουργεί υπό υψηλότερη πίεση. Πάνω από τα μισά οχήματα Ford σε όλο τον κόσμο πωλούνται σε περιοχές όπου κινούνται σε υψόμετρο πάνω από τα 1.000m.

«Μπορούμε να δούμε πώς λειτουργούν οι υαλοκαθαριστήρες σε Αρκτικέςθερμοκρασίες, πως η απόδοση του κινητήρα μεταβάλλεται σε ακραίες συνθήκες καύσωνα και ψύχους, ακόμα και πόσο χιόνι πέφτει στο κεφάλι του οδηγού όταν ανοίγει την πόρτα. Είναι το όνειρο κάθε μηχανικού» δήλωσε ο Michael Steup, project manager, Environmental Test Centre, Ford Ευρώπης.

Συνολικά, η εγκατάσταση απαιτεί ηλεκτρισμό11 megawatts, αρκετό για την τροφοδοσία μιας μικρής πόλης 2.400 κατοίκων, που προέρχεται από πλήρως ανανεώσιμη, φιλική προς το περιβάλλον πηγή. Ο ηλεκτρισμός που παρέχει η Rhein Energie προέρχεται από πιστοποιημένες βιώσιμες πηγές στη Σκανδιναβία και καλύπτει όλες τις απαιτήσεις ηλεκτρικής ενέργειας των εγκαταστάσεων της Ford στην πόλη.

Το επαναστατικό κέντρο δοκιμών έρχεται να προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις δοκιμών που περιλαμβάνουν την πίστα Lomme Proving Ground, της Ford στο Βέλγιο, όπου τα αυτοκίνητα δοκιμάζονται για τη συμπεριφορά τους περνώντας από λακκούβες, σε συνθήκες πλευρικών ανέμων και σε ‘μπάνιο’ αλμυρού νερού και λάσπης.

Πηγή: www.newx.gr

 

FocusFM 103.6 Live

Ζωντανα τωρα

Δεν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα αυτήν την στιγμή.

Ροη ειδησεων

Στα... βαθιά η Σάκκαρη, στα... μέτρα του ο Τσιτσιπάς

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Σάββατο, 15 Ιουνίου 2019 17:37

Νεκρή λουόμενη στην Καλαμαριά

ΕΛΛΑΔΑ
Σάββατο, 15 Ιουνίου 2019 15:12

Επικοινωνια

ΑΡ.Γ.Ε.ΜΗ. 128207206000

Τηλ. & FAX. 2310 500536

Τηλ. Δημοσ. Τμήματος: 2310500675

Εκπομπές: 2310 500 676, 500677

email: info@focusfm.gr

Δημοσιογράφοι: News@focusfm.gr

Τεχνικό τμήμα: Production@focusfm.gr

Τοποθεσια

O FOCUS FM ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΥ

undefined