Τετάρτη, 16 Μαΐου 2018 20:09

Μπίλλιας: Στα συρτάρια τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας Θεσσαλονίκης

Στα συρτάρια των αρμοδίων παραμένουν τα τελευταία 15 χρόνια οι μελέτες του Τεχνικού
Επιμελητηρίου Ελλάδος / Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, καταγγέλλει ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Πάρις Μπίλλιας.
Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha, ο κ. Μπίλλιας αναφέρει ότι πρόκειται για έργα τα οποία θα έπρεπε να είχαν ήδη ολοκληρωθεί. «Από το 2003 είναι οι έρευνες και οι μελέτες που έχουμε διεξαγάγει», εξηγεί ο κ. Μπίλλιας για το λεγόμενο Master Plan (σ.σ. Κύριο Σχέδιο) και παρότι έχουν κοινοποιηθεί σε αυτό το διάστημα στους αρμοδίους, εντούτοις «και λόγω οικονομικής κρίσης και ίσως και λίγο έλλειψης βούλησης από πλευράς των αρμοδίων, αυτά τα έργα έχουν μείνει σε πολύ μεγάλο βαθμό στα συρτάρια».
Κάποια εξ' αυτών παραμένουν σε φάση ωρίμανσης και κάποια στο στάδιο αναζήτησης χρηματοδότησης, συμπληρώνει ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ. «Το Master Plan το έχει ανακοινώσει, το έχει μελετήσει το υπουργείο Υποδομών. Τώρα μάλιστα ζητήσαμε στα πλαίσια του αναπτυξιακού συνεδρίου να γίνει επικαιροποίηση του Master Plan. Ο αρμόδιος υπουργός (Χρ. Σπίρτζης) δεσμεύθηκε ότι θα προχωρήσει στην εκπόνηση μελέτης και στη δημοπράτησή της. Άρα οι οικονομικοί πόροι θα πρέπει να δοθούν από το υπουργείο», γνωστοποιεί ο κ. Μπίλλιας.
Σε κάθε περίπτωση τα υπάρχοντα κονδύλια δεν επαρκούν, διότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, «από το ΕΣΠΑ τα χρήματα που έχει διαθέσιμα για έργα αποχέτευσης είναι περί τα 80 εκατομμύρια ευρώ, όταν το σύνολο των έργων του Master Plan ξεπερνάει τα 100 εκατομμύρια ευρώ», προειδοποιεί ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ.
Αντίστοιχες ανάγκες για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας καταγράφονται και σε άλλες περιοχές της χώρας, υπενθυμίζει ο κ. Μπίλλιας, εκτιμώντας ακολούθως πως «θα πρέπει να υλοποιηθεί βήμα-βήμα ο χάρτης των επικίνδυνων σημείων σε όλη την Ελλάδα. Ξέρουν οι αρμόδιες υπηρεσίες ποια είναι τα επικίνδυνα σημεία. Πρέπει να γίνει μία ιεράρχηση και σε βάθος χρόνου να αρχίσουμε να υλοποιούμε τις παρεμβάσεις που πρέπει προκειμένου να μειώσουμε τον αντίκτυπο από το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής».
Κατά την εκτίμηση του προέδρου του ΤΕΕ/ΤΚΜ επείγει «να γίνει η επέμβαση στην περιοχή της Λαχαναγοράς, που αφορά και το ρέμα του Δενδροποτάμου. Είναι ένα έργο προϋπολογισμού 30 εκατομμυρίων ευρώ, όπου υπάρχουν έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης και αναζητείται χρηματοδότηση».
Σε δεύτερη φάση, σημειώνει ο ίδιος, πρέπει να υλοποιηθούν έργα «στην περιοχή του δήμου Θερμαϊκού και στην περιοχή της Χαλκηδόνας».
Ερωτηθείς για το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου, ο κ. Μπίλλιας υπογραμμίζει πως «πρέπει να γίνουν κάποια μικρά πράγματα μέσα στο δάσος» αν και «σε κάποιο βαθμό υλοποιήθηκαν τότε, μετά την πυρκαγιά του δάσους, αλλά ήταν πολύ λίγα σε σχέση με τις ανάγκες που υπάρχουν. Είναι έργα που δεν κοστίζουν πολύ. Κυρίως θα βοηθήσουν στη συγκράτηση των υδάτων, αλλά θα βοηθήσουν και τον υπόγειο ορίζοντα».
Πηγή: www.voria.gr

FocusFM 103.6 Live

Ζωντανα τωρα

Κυριάκος Μπογιατζής
Ραδ. παραγωγός: Κυριάκος Μπογιατζής
Πρόγραμμα: Μουσική Εκπομπή
Ώρες: 18:00 - 21:00

Ροη ειδησεων

Χωρίς νερό περιοχή της Θεσσαλονίκης

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
Σάββατο, 23 Μαρτίου 2019 15:41

«Ασημένια» στην Ευρώπη η Αννα Κορακάκη

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Σάββατο, 23 Μαρτίου 2019 14:39

Επικοινωνια

ΑΡ.Γ.Ε.ΜΗ. 128207206000

Τηλ. & FAX. 2310 500536

Τηλ. Δημοσ. Τμήματος: 2310500675

Εκπομπές: 2310 500 676, 500677

email: info@focusfm.gr

Δημοσιογράφοι: News@focusfm.gr

Τεχνικό τμήμα: Production@focusfm.gr

Τοποθεσια

O FOCUS FM ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΥ

undefined