Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018 17:19

Νορβηγοί «αρνούνται» την πρόσκληση Τραμπ να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ

«Ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε»: πολλοί Νορβηγοί απέρριψαν
την πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι θα ήταν πιο καλοδεχούμενοι μετανάστες στις ΗΠΑ σε σύγκριση με ανθρώπους από «χώρες - απόπατους» όπως η Αϊτή και οι αφρικανικές χώρες.
Η Νορβηγία, μια από τις πλουσιότερες χώρες παγκοσμίως όσον αφορά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, ανακηρύχθηκε το 2017 η ευτυχέστερη του πλανήτη. Είναι άλλωστε γνωστή για το κράτος πρόνοιας που καλύπτει τους κατοίκους από τη γέννηση μέχρι τον θάνατο και χρηματοδοτείται εν μέρει από τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
Ο Ντ. Τραμπ αναφέρθηκε στη Νορβηγία, ενώ έκανε υποτιμητικά σχόλια για κάποιες άλλες χώρες, σε μια συζήτηση με Αμερικανούς γερουσιαστές με θέμα τη μετανάστευση, σύμφωνα με δύο πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν. Σύμφωνα με μία από αυτές τις πηγές, ο Αμερικανός πρόεδρος αναρωτήθηκε: «Τι τους θέλουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους από την Αφρική εδώ; Αυτές είναι χώρες - απόπατοι. Θα έπρεπε να έχουμε περισσότερους από τη Νορβηγία».
Με ανάρτησή του στο Twitter λίγες ώρες αργότερα, αρνήθηκε ότι χρησιμοποίησε τέτοια γλώσσα και ότι εκφράστηκε υποτιμητικά για τους Αϊτινούς.
«Εκ μέρους της Νορβηγίας: Ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε», απάντησε, επίσης στο Twitter, ο Τόρμγερν Σέτρε, ένας πολιτικός που εκπροσωπεί το Συντηρητικό Κόμμα σε κοινότητα κοντά στο Όσλο.
Άλλοι χαρακτήρισαν τις εκφράσεις του Τραμπ «ανάρμοστες» ή «ρατσιστικές».
«Δεν ερχόμαστε. Χαιρετισμούς από τη Νορβηγία», έγραψε μια γυναίκα.
Μολονότι εκατοντάδες χιλιάδες Νορβηγοί μετανάστευσαν στις ΗΠΑ τον 19ο αιώνα, πλέον δεν δείχνουν διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους. Το 2016 μόλις 502 άτομα (σε συνολικό πληθυσμό 5,3 εκατομμυρίων) αποφάσισαν να εγκατασταθούν στις ΗΠΑ.
Η αναφορά του Τραμπ στη Νορβηγία μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι την Τετάρτη η πρωθυπουργός της χώρας Έρνα Σόλμπεργκ επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο και ο πρόεδρος Τραμπ επαίνεσε τη χώρα για το εμπορικό ισοζύγιό της με τις ΗΠΑ και για το γεγονός ότι αγοράζει αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό.
Ο Κρίστιαν Κρίστενσεν, Αμερικανός καθηγητής δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, στη γειτονική Σουηδία, έγραψε ειρωνικά στο Twitter: «Ασφαλώς οι άνθρωποι από τη Νορβηγία θα ήθελαν πολύ να μεταναστεύσουν σε μια χώρα όπου έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να τους πυροβολήσουν, να ζήσουν στη φτώχεια, να μην έχουν περίθαλψη επειδή είναι φτωχοί, να μην έχουν γονική άδεια μετ' αποδοχών (...) και να έχουν λιγότερες γυναίκες στην εξουσία».
Το γραφείο της πρωθυπουργού Σόλμπεργκ απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ντ. Τραμπ.

FocusFM 103.6 Live

Ζωντανα τωρα

Δημήτρης Βενιέρης
Ραδ. παραγωγός: Δημήτρης Βενιέρης
Πρόγραμμα: Focus Travel
Ώρες: 17:00 - 18:00

Ροη ειδησεων

'Ύποπτος φάκελος στα ΤΕΙ Θεσσαλίας

ΕΛΛΑΔΑ
Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2019 13:18

Επικοινωνια

ΑΡ.Γ.Ε.ΜΗ. 128207206000

Τηλ. & FAX. 2310 500536

Τηλ. Δημοσ. Τμήματος: 2310500675

Εκπομπές: 2310 500 676, 500677

email: info@focusfm.gr

Δημοσιογράφοι: News@focusfm.gr

Τεχνικό τμήμα: Production@focusfm.gr

Τοποθεσια

O FOCUS FM ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΥ

undefined