Κυρίως συννεφιασμένος

8°C

Θεσσαλονίκη

Κυρίως συννεφιασμένος

Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2018 10:46

Η ΠΓΔΜ απορρίπτει τη δημιουργία κέντρων προσφύγων στα εδάφη της

Ρητά απορρίπτει η ΠΓΔΜ απορρίπτει τη δημιουργία κέντρων προσφύγων της ΕΕ στα εδάφη της όσο δεν είναι μέλος της Ένωσης, όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Νίκολα Ντιμιτρόφ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

«Μέχρι στιγμής η ιδέα δημιουργίας τέτοιων κέντρων στην περιοχή μας είναι εικοτολογία. Δεν μας έχει υποβληθεί επισήμως κάποιο αίτημα. Τα Βαλκάνια είναι ένα νησί στη μέση της ΕΕ. Δεν μπορεί να ζητά κανείς από χώρες αυτού του νησιού να αναλάβουν ένα τέτοιο φορτίο, εφόσον δεν είναι μέρος της ΕΕ. Πιστεύω ότι θα μείνουμε σταθεροί σ’ αυτό. Θα κάνουμε αυτό μας αναλογεί, θα δείξουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας όταν θα γίνουμε μέλος της ΕΕ. Δεν μπορούν να μας χρησιμοποιούν, τα Βαλκάνια, για να αποκρούουν πρόσφυγες. Όπως είπαμε, είμαστε ένα νησί, μια χώρα τράνζιτ. Όσοι φθάνουν σε εμάς προέρχονται από χώρα της ΕΕ», δήλωσε.

Στη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, ο αυστριακός Χέρμπερτ Κίκλ φέρεται να πρότεινε στους ομολόγους του να δημιουργήσουν κράτη εκτός της Ένωσης «κέντρα επιστροφής προσφύγων» σε εθελοντική βάση. Η ιδέα δεν είναι νέα και κρύβει πολλά προβλήματα. Μέχρι στιγμής έχουν προταθεί μόνον κάποια πιθανά σημεία στη Βόρεια Αφρική, αλλά καμία χώρα δεν έχει αποδεχθεί την πρόταση.

Μήνυμα στη Μόσχα

Στην ίδια συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα ο Νίκολα Ντιμιτρόφ τόνισε ότι η επιθυμία της χώρας του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως προκλητική ενέργεια από τη Μόσχα. «Είδαμε τις νέες εντάσεις ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία, όπως στην κρίση της Κριμαίας. Μακροπρόθεσμα θα πρέπει εμείς οι Ευρωπαίοι να βρούμε έναν τρόπο επαναπροσδιορισμού της σχέσης μας με τη Ρωσία. Ο κόσμος έχει αλλάξει, το ΝΑΤΟ δεν πια αντίπαλος της Ρωσίας. Δεν αντιστρατεύεται τη Ρωσία, αλλά τάσσεται υπέρ της σταθερότητας και υπέρ των χωρών με δημοκρατική διακυβέρνηση. Τις δημοκρατίες δεν τις ενδιαφέρει να απειλούν άλλους».

Ο υπ Εξ των Σκοπίων απέφυγε να απαντήσει στο σχόλιο περί αξιόπιστων πληροφοριών ότι ο Ρώσος πρεσβευτής στη χώρα του απείλησε τον πρωθυπουργό Ζάεφ ότι ΠΓΔΜ θα το πληρώσει ακριβά αν μπει στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Ερωτηθείς δε αν φοβάται έναν υβριδικό πόλεμο από τη Μόσχα ενόψει του δημοψηφίσματος του ερχόμενου φθινοπώρου στα Σκόπια κατέληξε: «Θα αγρυπνούμε και θα είμαστε προσεκτικοί. Η απόφαση για το θέμα του ονόματος πρέπει να είναι δική μας και μόνον δική μας. Κανείς δεν μας ανάγκασε να ακολουθήσουμε την πορεία ενσωμάτωσης με τη Δύση. Το 70% με 80% των πολιτών μας τάσσονται υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ. Και τώρα πρέπει να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί. Η συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ θα συνεισφέρει μακροπρόθεσμα στη σταθερότητα στα Βαλκάνια».

FocusFM 103.6 Live

Ζωντανα τωρα

FocusFM
Ραδ. παραγωγός: FocusFM
Πρόγραμμα: Focus Music Night
Ώρες: 01:00 - 05:00

Ροη ειδησεων

UEFA Nations League live, Ελλάδα-Φινλανδία 1-0 (Α' ημίχρονο)

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2018 22:30

Ομιλία Τσίπρα στο Βελλίδειο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2018 19:43

ΤΩΡΑ: Πορεία κατά του Thessaloniki Summit στο κέντρο της πόλης

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2018 19:41

Επικοινωνια

ΑΡ.Γ.Ε.ΜΗ. 128207206000

Τηλ. & FAX. 2310 500536

Τηλ. Δημοσ. Τμήματος: 2310500675

Εκπομπές: 2310 500 676, 500677

email: info@focusfm.gr

Δημοσιογράφοι: News@focusfm.gr

Τεχνικό τμήμα: Production@focusfm.gr

Τοποθεσια

O FOCUS FM ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΥ

undefined