Τρίτη, 03 Δεκεμβρίου 2019 13:23

Κ.Μητσοτάκης στους FT: Λάθος το "βέτο" της Γαλλίας για Σκόπια-Αλβανία

Την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα «Financial Times».

«Ελπίζω, ότι αυτό το λάθος θα διορθωθεί» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ασκώντας κριτική στην πρόσφατη απόφαση της Γαλλίας να μπλοκάρει την ευρωπαϊκή διεύρυνση των χωρών των δυτικών Βαλκανίων.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης ερωτήθηκε για το ζήτημα της φερόμενης «ρωσικής παρέμβασης» στα δυτικά Βαλκάνια, δίνοντας την παρακάτω απάντηση:
«Ήμουν ανήσυχος, είμαι ανήσυχος και θα συνεχίσω να είμαι ανήσυχος. Γι’ αυτό νομίζω ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (σ.σ. μπλόκο στην ένταξη των Σκοπίων) θα πρέπει να αναθεωρηθεί το 2020».

Υπενθυμίζεται, ότι το ζήτημα της ένταξης των δύο γειτονικών χωρών στην Ε.Ε. μετατέθηκε για τον Μάιο του 2020, μετά το γαλλικό «μπλόκο» στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Είχαν προηγηθεί σοβαρές ενστάσεις του Παρισιού, το οποίο είχε διαμηνύσει ότι η διεύρυνση προς τα Βαλκάνια θα πρέπει συνεντελεστεί αφού πρώτα ολοκληρωθεί η υλοποίηση των απαιτούμενων διαρθρωτικών αλλαγών στο εσωτερικό της Ε.Ε.

«Λάθος η φράση "εγκεφαλικά νεκρό ΝΑΤΟ"»

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική μνεία στις δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν περί «εγκεφαλικά νεκρού ΝΑΤΟ», σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει τη λέξη «αντιπαραγωγικό ΝΑΤΟ».

«Ορισμένες φορές η γλώσσα είναι σημαντική από μόνη της και καταλήγει να επιφέρει διαφορετικά αποτελέσματα. Είναι άλλο πράγματα να λες ότι το ΝΑΤΟ χρήζει μεταρρύθμισης και άλλο να λες ότι το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό» εξήγησε, χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, παραδέχθηκε ότι η Αθήνα έχει «θέματα με την Τουρκία», αλλά προτιμάει να μπορεί να τα συζητήσει με την Άγκυρα εντός του πλαισίου της νατοϊκής συμμαχίας.
Δεν παρέλειψε, επιπλέον, να επαναλάβει τη δέσμευση της Ελλάδας στη Συμφωνία των Πρεσπών, παρά τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει η Νέα Δημοκρατία κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών.

Πηγή: Sputniknews.gr

FocusFM 103.6 Live

Ροη ειδησεων

Eπίθεση και κλοπή αλλοδαπού στην περιοχή του ΟΣΕ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
Πέμπτη, 04 Ιουνίου 2020 21:58

Επικοινωνια

ΑΡ.Γ.Ε.ΜΗ. 128207206000

Τηλ. & FAX. 2310 500536

Τηλ. Δημοσ. Τμήματος: 2310500675

Εκπομπές: 2310 500 676, 500677

email: info@focusfm.gr

Δημοσιογράφοι: News@focusfm.gr

Τεχνικό τμήμα: Production@focusfm.gr

Τοποθεσια

O FOCUS FM ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΥ

undefined