Τρίτη, 30 Ιουνίου 2020 14:41

Οι Τούρκοι παίζουν σε έδαφος που εμείς τους επιτρέπουμε - Δεν μπορεί να πει κανένας γιατί κάνεις 12 ναυτικά μίλια όταν όλες οι χώρες στον κόσμο έχουν 12 : Π.Σιούσιουρας στον FOCUS FM-ΗΧΗΤΙΚΟ

Τη σημαντικότητα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια επεσήμανε μιλώντας στον FOCUS FM 103,6 ο καθηγητής γεωπολιτικής – δικαίου της θάλασσας, ναυτιλίας και θαλάσσιων μεταφορών Πέτρος Σιούσουρας, τονίζοντας πως θα πρέπει ως χώρα να είμαστε έτοιμοι για οτιδήποτε.

Ο καθηγητής σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Σχολιάζοντας την επικαιρότητα» με τη Δέσποινα Μποτίτση και το Γιάννη Πηλίδη εκτίμησε ότι το τελευταίο διάστημα έχει δημιουργηθεί μια νέα δυναμική υπέρ της Ελλάδας που ήρθε η ώρα να εκμεταλλευτούμε.

«Οι Τούρκοι στο Αιγαίο έχουν 6 και απειλούν με πόλεμο αν προχωρήσουμε εμείς στα 12, casus belli. Η αλήθεια είναι πως οι Τούρκοι αν κάνουν τα 6 ναυτικά μίλια 12 στο Αιγαίο, δεν κερδίζουν ουσιαστικά τίποτα γιατί έχουν μόνο την Μικρασιατική Ακτή, ενώ εμείς αν τα κάνουμε 12 παίρνουμε περισσότερο από το 80% του Αιγαίου. Έχει περάσει εντελώς απαρατήρητο το γεγονός πως στην νοτιοανατολική Μεσόγειο όπως και στην Μαύρη Θάλασσα οι Τούρκοι τα έχουν κάνει 12 εδώ και χρόνια τώρα. Επίσης 12 ναυτικά μίλια στην περιοχή που είναι η Κρήτη, έχει η Κύπρος, η Λιβύη και η Αίγυπτος. Πως γίνεται λοιπόν η Τουρκία να έχει 6; Και τελικά φωνάζουμε γιατί οι Τούρκοι με τους Λίβυους μας πέταξαν μνημόνιο στα μούτρα. Μα όταν εσύ δεν κάνεις αυτά που πρέπει να κάνεις, θα το κάνει ο άλλος σε βάρος σου. Θα μπορούσε ο Τούρκος να πει, αφού τόσα χρόνια δεν κάνετε τίποτα με τα κοιτάσματα, θα κάνω εγώ. Εμείς τους αφήνουμε».

Αναφερόμενος στη συμφωνία με την Αίγυπτο δήλωσε ότι και ο χρόνος καμιά φορά λειτουργεί υπέρ τον δεδομένων τονίζοντας:
«Αυτό που θέλω να πω και γι’αυτό δίνω έμφαση, δεν μπορεί να πει κανένας γιατί κάνεις 12 ναυτικά μίλια όταν όλες οι χώρες στον κόσμο έχουν 12, πρέπει να απαιτήσουμε να έχουμε και εμείς 12 στην ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία ΑΟΖ, όμως οι Αιγύπτιοι έχουν ήδη 12 ναυτικά μίλια και δεν έχουν πρόβλημα σ’αυτό».

Η Αγκυρα πρόσθεσε, διεκδικεί απειλώντας. «Λέει ελάτε να μιλήσουμε με το casus belli να ισχύει, είναι σαν να σου λέει ο γείτονας ή κάποιος τρελός, βγες στην αυλή σου να συζητήσουμε ενώ κρατάει όπλο. Αυτό που έχεις να πεις είναι άσε το όπλο στη άκρη ώστε να συζητήσουμε, με όπλο δεν συζητάω. Αυτό δεν είναι αυτονόητο; Αν δεν αποφασίσουμε στην συζήτηση αυτό που θέλεις θα με πυροβολήσεις; Αλλά μήπως τελικά οι Τούρκοι παίζουν σε έδαφος που εμείς τους επιτρέπουμε»;

O κ. Σιούσιουρας εμφανίστηκε σίγουρος ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να επιτρέψουν έναν γενικευμένο πόλεμο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.
«Είναι απλά μαθηματικά. Επειδή οι Τούρκοι το ξέρουν αυτό πιέζουν τη Ελλάδα αλλά ταυτόχρονα πιέζουν και τους αμερικανούς που δεν θέλουν πόλεμο και τι κάνουν μετά; Οι αμερικανοί πιέζουν τη Ελλάδα και τελικά η Ελλάδα υποχωρεί και μόλις υποχωρεί πχ Κύπρο, Ίμια ξαναρχίζει το ίδιο παιχνίδι και πάλι πάμε σε καινούρια υποχώρηση. Πότε θα σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος;

Υποστήριξε ότι είναι αναγκαίο να ανοίξουμε διαύλους επικοινωνίας με τη Ρωσία με την οποία έχουμε με ένα παράδοξο τρόπο πάρα πολλά κοινά συμφέροντα ενώ ερωτώμενος για την συμφωνία απάντησε ότι στην πραγματικότητα είναι μία συμφωνία η οποία σε μεγάλο βαθμό δεν φέρνει κάτι πολύ σημαντικό ωστόσο επεσήμανετο γεγονός ότι μόνο που κάνουμε μια συμφωνία ΑΟΖ αυτό δημιουργεί μια καινούρια δυναμική.

«Επιπρόσθετα, νομοτελειακά πλέον έρχεται και η Αλβανία να μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, για την συμφωνία για τις ΑΟΖ. Αντίστοιχα το ίδιο ισχύει και για την Αίγυπτο, άρα υπό αυτή την έννοια, είναι πάρα πολύ σημαντική αυτή η συμφωνία».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ.Σιούσιουρα στον FOCUS FM, εδώ:

Media

FocusFM 103.6 Live

Ροη ειδησεων

Επικοινωνια

ΑΡ.Γ.Ε.ΜΗ. 128207206000

Τηλ. & FAX. 2310 500536

Τηλ. Δημοσ. Τμήματος: 2310500675

Εκπομπές: 2310 500 676, 500677

email: info@focusfm.gr

Δημοσιογράφοι: News@focusfm.gr

Τεχνικό τμήμα: Production@focusfm.gr

Τοποθεσια

O FOCUS FM ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΥ

undefined