Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2019 18:42

Ε.Αχτσιόγλου: Απαξιωμένο και κομματικά υποταγμένο ΠτΔ θέλει η ΝΔ

«Η πρόταση της ΝΔ για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρακτικά σημαίνει, ότι θα αρκεί η πλειοψηφία 75 βουλευτών για να εκλεγεί ΠτΔ . Επομένως, είναι πιθανό να έχουμε έναν ΠτΔ, που είτε ρητά τον καταψήφισε είτε εμμέσως (αποχή) τον έχει αποδοκιμάσει η απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών. Αυτός είναι ένας απαξιωμένος ΠτΔ, που δεν μπορεί να επιτελέσει τον θεσμικό του ρόλο», τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, στην ομιλία της στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.


Η κ.Αχτσιόγλου επεσήμανε, ότι «με την πρόταση της ΝΔ μπαίνει το ζήτημα της δυαρχίας από την πίσω πόρτα», διότι «ένας κομματικός ΠτΔ μπορεί να ασκεί αντιπολίτευση σε μία αντίθετη πολιτικά κυβέρνηση». Σημείωσε, επίσης, ότι η πρόταση της ΝΔ «μετατρέπει τον ΠτΔ σε βραχίονα ενός κόμματος, είναι ένα πολιτικό λάθος, ένα νομικό λάθος και ανατρέπει όλο το πνεύμα της συνταγματικής αρχιτεκτονικής».

Με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε, «φέρνουμε σε ισορροπία δύο αντίρροπες απαιτήσεις: την αυξημένη νομιμοποίηση του ΠτΔ, που εξασφαλίζεται μέσα από αυξημένη πλειοψηφία, αλλά και την αποσύνδεση της εκλογής του από τη διάλυση της Βουλής. Η διαδικασία αυτή ασκεί πίεση στις πολιτικές δυνάμεις να έρθουν σε συνεννόηση. Αν η συναίνεση δεν καταστεί εφικτή, τότε η πρότασή μας έχει ύστατη καταφυγή την προσφυγή στο λαό».

Απαντώντας στο επιχείρημα κατά της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, ότι με την ύστατη καταφυγή στο λαό αναβαθμίζεται ανεπίτρεπτα ο ρόλος του ΠτΔ, επεσήμανε ότι «η νομικοπολιτική θέση του ΠτΔ δεν αλλάζει, επειδή αλλάζει η διαδικασία εκλογής του. Οι αρμοδιότητες του παραμένουν οι ίδιες. Δεν τον καθιστά η πρόταση αυτή επ’ ουδενί αυτοτελή πόλο του πολιτικού συστήματος».

FocusFM 103.6 Live

Ροη ειδησεων

ΣΥΡΙΖΑ: Κοινοβουλευτικό unfair η απουσία Μητσοτάκη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2019 20:54

Ένταση στο Δημοτικο Συμβουλιο Θεσσαλονίκης για τον ΟΑΣΘ

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2019 20:29

Επικοινωνια

ΑΡ.Γ.Ε.ΜΗ. 128207206000

Τηλ. & FAX. 2310 500536

Τηλ. Δημοσ. Τμήματος: 2310500675

Εκπομπές: 2310 500 676, 500677

email: info@focusfm.gr

Δημοσιογράφοι: News@focusfm.gr

Τεχνικό τμήμα: Production@focusfm.gr

Τοποθεσια

O FOCUS FM ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΥ

undefined