Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2020 12:37

65% η αποτελεσματικότητα του τεστ για τον κορωνοϊό- Είμαστε τυχεροί, που η πανδημία έγινε με αυτόν τον ήπιο ιό: Δ.Κούβελας στον FOCUS FM- ΗΧΗΤΙΚΟ

"Το τεστ για τον κορωνοϊό δεν είναι πανάκεια" και "το φάρμακο δεν είναι αυτό, που θα μας σώσει", δήλωσε σε συνέντευξή του στον FOCUS FM, o Διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας.


Μιλώντας στην εκπομπή "Σχολιάζοντας την επικαιρότητα" με τη Δέσποινα Μποτίτση και το Γιάννη Πηλίδη, τόνισε, ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνεται τεστ σε όλο τον πληθυσμό. "Υπάρχουν μικρά εργαστήρια, που κάνουν το τεστ με 70 ευρώ, με τα ίδια αντιδραστήρια, που έχουν τα δημόσια, όμως έχει 65% αποτελεσματικότητα και συνήθως βγαίνει ψευδώς αρνητικό", υπογράμμισε ο .Κούβελας.

Είπε ακόμη πως "δεν πιστεύω, ότι θα βγει σύντομα το εμβόλιο και όταν θα βγει δεν είμαι σίγουρος αν θα το χρειαζόμαστε", γιατί "ο ιός κάνει μία έξαρση και εξαφανίζεται, όπως ο SARS". Πρόσθεσε μάλιστα, ότι "το φάρμακο είναι καλό να υπάρχει, αλλά δεν είναι αυτό, που μας σώζει".

"Είμαστε τυχεροί, που έκανε αυτός ο ιός πανδημία", σημείωσε ο κ.Κούβελας. "Φανταστείτε να ήταν ένας ιός, που μεταδιδόταν με την αναπνοή και προσβάλλει το ανοσιακό, όπως το AIDS", συμπλήρωσε και έκανε λόγο για " ιό χαμηλής λοιμογόνου ικανότητας".

Εξέφρασε την άποψη, ότι "αν είχαμε πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας, με τον οικογενειακό γιατρό και αν τηρούσαμε τις απαραίτητες αποστάσεις δεν θα υπήρχε λόγος για περιοριστικά μέτρα, που είναι αποτελεσματικά, αλλά δεν είναι ανθρώπινα", όπως χαρακτηριστικά είπε.

Τί να περιμένουμε από τα αντιϊκά

"Δοκιμάζονται πολλά αντιϊικά, αλλά κανένα δεν είναι όπως το φαντάζεται ο κόσμος. Υπάρχουν άλλα προϊόντα, που εμποδίζουν την προσκόλληση του ιού στο κύτταρο. Αυτό είναι η πρώτη γραμμή άμυνας. Ο δεύτερος τρόπος είναι να εμποδίσουμε τον ενδοκυττάριο πολλαπλασιασμό του DNA, αυτοί είναι ιοί, που αντιμετωπίζονται όπως το AIDS. Σε άλλους όμως, όπως ο COVID 19, αν διακόψουμε τον πολλαπλασιασμό του, σκοτώνουμε και το κύτταρο".

Τα φάρμακα για τα αυτοάνοσα και το αντιφυματικό εμβόλιο

"Πολλά φάρμακα, που χορηγούνται στα αυτοάνοσα μπορούν να βοηθήσουν σε τελικό στάδιο, αλλά είναι τοξικά και θέλει προσοχή", τόνισε ο κ.Κούβελας. Απαντώντας για το αντιφυματικό εμβόλιο, είπε, ότι "μπορεί να κάνει δουλειά, αλλά χρειάζεται έρευνα για να δούμε ποιοί ωφελούνται, παρόλο, που οι περισσότεροι είμαστε εμβολιασμένοι με το αντιφυματικό".

Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα

"Κάτι σίγουρο για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό, είναι να αποφύγουμε το στρες, όταν έχουμε στρες βγάζουμε έρπητες κτλ. Επίσης έχει καμφθεί η "αντίσταση" όταν έχουμε άλλη νόσο, μας τρώει πόρους από το ανοσοποιητικό. Παλιά πίστευαν ότι η βιταμίνη c προστατεύει, αλλά αποδείχθηκε, ότι αυτό δεν ισχύει. Τσάγια ή συμπληρώματα διατροφικά θα μπορούσαν να βοηθήσουν, αλλά δεν υπάρχουν συγκεκριμένες έρευνες", τόνισε ο κ.Κούβελας.

Ο κ.Κούβελας παρατήρησε ακόμη, ότι "τα ΜΜΕ συχνά μας αποπροσανατολίζουν". "Πού είναι οι οικολόγοι, που μετά το Τσερνομπίλ δεν ασχολούνται με την πυρηνική ενέργεια και ασχολούνται με την κλιματική αλλαγή, που δεν ισχύει ή αν ισχύει δεν οφείλεται στον άνθρωπο; Υπάρχουν fake news και χρειάζεται καλή ανάλυση των γεγονότων, παρατήρησε ο κ.Κούβελας.

 

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξή του κ.Κούβελα στον FOCUS FM, εδώ:

Media

{YouTube}
{/YouTube}

FocusFM 103.6 Live

Ροη ειδησεων

Γιατί η Nissan λέει όχι στο tablet!

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
Τρίτη, 07 Απριλίου 2020 14:40

Επικοινωνια

ΑΡ.Γ.Ε.ΜΗ. 128207206000

Τηλ. & FAX. 2310 500536

Τηλ. Δημοσ. Τμήματος: 2310500675

Εκπομπές: 2310 500 676, 500677

email: info@focusfm.gr

Δημοσιογράφοι: News@focusfm.gr

Τεχνικό τμήμα: Production@focusfm.gr

Τοποθεσια

O FOCUS FM ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΥ

undefined