Print this page
Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2020 13:49

Δ.Κούβελας για κορωνοϊό στον FOCUS FM: Είμαστε η χώρα του... τάχα, έχουμε κάνει, ότι να ναι - Ο τρομακτικός λόγος ανησυχίας ήταν για να «μας σώσει» κάποιος και ... «μας έσωσε» - ΗΧΗΤΙΚΟ

«Κανένας δεν πρέπει να ανησυχεί. Έχουμε σωθεί. Πληρώθηκαν τα μέσα για να μας το μεταφέρουν» είπε μιλώντας στον FOCUS FM 103.6, ο καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας, απαντώντας σε ερώτηση για την εξέλιξη της πορείας του κορωνοϊού.

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Σχολιάζοντας την επικαιρότητα» με τη Δέσποινα Μποτίτση, ο κ.Κούβελας άσκησε κριτική στον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας λέγοντας ότι: «Τίποτα δεν πήγαινε καλά γενικώς. Κάνω ένα lockdown όταν έχω μία άγνωστη βιολογική απειλή γιατί δεν ξέρω τι θα αντιμετωπίσω, αλλά όταν αρχίζω να καταλαβαίνω τι έχω, παίρνω στοχευμένα μέτρα.... Η πολιτεία έδωσε βάρος σε μέτρα που δεν μπορούσε να πάρει. Επέδιδε την ευθύνη στην ανακάλυψη ενός εμβολίου ή ενός φαρμάκου. Ε όταν θα το βρουν όλοι αυτοί να μας φωνάξουν να πάρουμε και NOBEL» .

Όπως είπε η πολιτεία δεν αντιμετώπισε όπως θα έπρεπε το πρόβλημα. Πολλοί πέθαναν γιατί έκλεισε ένα νοσοκομείο για να περιθάλψει άτομα με κορωνοϊό και τον ίδιο χρόνο οι καρκινοπαθείς που έπρεπε να πάρουν το φάρμακό τους δεν το πήραν ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Κάθε μέρα αν πάτε σε ένα νοσοκομείο θα δείτε μια ουρά 30-40 καρκινοπαθών που κάνουν την θεραπεία τους. Αυτοί δεν μπορούσαν να πάρουν την θεραπεία... Άρα όλοι οι θάνατοι που έγιναν λόγω της απασχόλησης του συστήματος υγείας και λόγω των μέτρων, μπορεί να είναι και περισσότεροι από τους θανάτους με κορωνοϊό. Στην Γερμανία κάνουν νεκροτομές των θανόντων από κορωνοϊό με πάρα πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα, ενώ εμείς σφραγίσαμε τα φέρετρα για να μην πηδήξει ο κορωνοϊός έξω μόνος του. Δεν ξέρουμε τις αιτίες θανάτου».

Η πολιτεία μας έσωσε από το πρώτο κύμα και αφού είμαστε σωσμένοι δεν χρειαζόμαστε τίποτα άλλο δήλωσε σκωπτικά.
«Είμαστε η χώρα του τάχα. Τάχα παίρνουμε μέτρα, τάχα φροντίζουμε τον κόσμο. Τάχα ενημερώνουμε. Δεν υπάρχει λογική.
Δεν γίνεται να μην υπάρχει γιατρός ανά 1500 κατοίκους, σήμερα έχουμε καταφέρει να μην έχουμε. Θα μπορούσαμε να προσλάβουμε ανθρώπους στο δημόσιο. Τα κρεβάτια τα έχουμε. Την εντατική δεν έχουμε».

Εκτίμησε πως ο κορωνοιος δεν πρόκειται να εμφανίσει ανησυχητικές μεταλλάξεις στο μέλλον αλλά θα επιβιώσουν οι πιο light μορφές του.

«Δεν υπάρχει ο τρομακτικός λόγος ανησυχίας. Ο τρομακτικός λόγος ανησυχίας ήταν για να «μας σώσει» κάποιος και ... «μας έσωσε»... Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να ξεκινήσει η εδραίωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, εκτός κι αν δεν μας ενδιαφέρουν οι ευπαθείς ομάδες οπότε ας το δηλώσει η πολιτεία να ξεμπερδεύει. Θα περιμένουμε κι άλλες επιδημίες. Δεν είναι μόνο αυτή. Θα έχουμε πολλές στο μέλλον. Είναι θέμα στοιχειώδους ευθύνης της πολιτείας. Μόνο η φροντίδα της υγείας είναι αυτή που θα μας προστατέψει. «Κανένας δεν πρέπει να ανησυχεί. Έχουμε σωθεί. Πληρώθηκαν τα μέσα για να μας το μεταφέρουν».

Ερωτηθείς εάν τελικά θα υπάρξει το εμβόλιο εμφανίστηκε σίγουρος ότι αυτό δεν θα γίνει: «Εμβόλιο μάλλον δεν πρόκειται να γίνει. Δεν καταλαβαίνω γιατί όλοι ασχολούνται με αυτό. 99,9% δεν είναι εφικτό. Στους περισσότερους και πιο θανατηφόρους ιούς όπως AIDS, ΕMBOLA κλπ, δεν έχουμε εμβόλιο. Δεν φανταζόμαστε ότι μπορεί κάποτε να έχουμε εμβόλιο. Αυτό αυξάνει μόνο τις μετοχές των εταιρειών που το δηλώνουν κάτι που θα έπρεπε να απαγορεύεται. Αν βρεθεί καλώς βρέθηκε».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ.Δ.Κούβελα στον FOCUS FM, εδώ:

Media