Τρίτη, 09 Ιουλίου 2019 08:57

Έρευνα: Οι υπερωρίες μας μικραίνουν τη ζωή

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Stroke της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, οι υπερωρίες μπορούν σε βάθος χρόνου να δημιουργήσουν καρδιαγγειακά προβλήματα.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα που αφορούσαν περισσότερους από 140.000 εργαζόμενους στη Γαλλία, οι οποίοι έχουν απασχοληθεί για τουλάχιστον έξι μήνες. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο που αφορούσε την υγεία και την εργασιακή τους ζωή και οι επιστήμονες ανέλυσαν τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν για να εξετάσουν πιθανές συνδέσεις μεταξύ του ωραρίου εργασίας και της κατάστασης της υγείας των ατόμων.
Συνολικά 1224 από τους συμμετέχοντες είχαν βιώσει εγκεφαλικό επεισόδιο – και φαίνεται πως οι εργασιακές τους συνήθειες δεν ήταν άμοιρες ευθυνών. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι που δούλευαν δέκα ώρες την ημέρα επί τουλάχιστον 50 ημέρες το χρόνο είχαν 29% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό σε σχέση με τους υπόλοιπους. Μάλιστα, αν αυτές οι υπερωρίες συνεχίζονταν για περισσότερα από δέκα χρόνια, το ποσοστό επιπλέον κινδύνου σκαρφάλωνε στο 45%!
«Η σύνδεση των μακροχρόνιων υπερωριών με τα εγκεφαλικά επεισόδια ήταν πιο ισχυρή μεταξύ των ατόμων κάτω των 50 ετών», σημειώνει ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Alexis Descatha. «Ως γιατρός θα συστήνω στους ασθενείς μου να εργάζονται λιγότερο και σκοπεύω να ακολουθήσω και ο ίδιος τη συμβουλή μου».

Οδηγός επιβίωσης μετά τη λήξη του οκταώρου
Αν και η συγκεκριμένη έρευνα δεν αναφέρει τις αιτίες που καθιστούν τη δεκάωρη εργασία επικίνδυνη για την υγεία μας, προηγούμενες μελέτες μπορούν να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε πού έγκειται το πρόβλημα. Όταν περνάμε τόσο μεγάλο μέρος της ζωής μας στο γραφείο, τείνουμε να αναπτύσσουμε ανθυγιεινές συνήθειες, να κινούμαστε λιγότερο και να βιώνουμε υψηλότερα επίπεδα στρες. Όλα τα παραπάνω αποτελούν συνθήκες που αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων.
Τα βασικότερα μέτρα αυτοπροστασίας που μπορείτε να λάβετε σε πρώτη φάση συνδέονται άμεσα με τη φροντίδα του εαυτού σας. Εκτός από τη διατροφή και την άσκηση, μην ξεχνάτε να ενισχύετε και την ψυχική σας υγεία. Αφιερώστε πέντε λεπτά το πρωί για να κάνετε διαλογισμό, προσπαθήστε να αδειάσετε το μυαλό σας στη διαδρομή προς το σπίτι ώστε να μην σκέφτεστε τη δουλειά και στον ήδη περιορισμένο ελεύθερό χρόνο σας και, αν αισθανθείτε πως πιέζεστε περισσότερο από ό,τι αντέχετε, απευθυνθείτε σε έναν ειδικό.
Τέλος, όσο δύσκολη και αν είναι η εποχή που διανύουμε, θυμηθείτε ότι η υγεία σας είναι σημαντικότερη από οτιδήποτε άλλο. Συζητήστε με τους προϊστάμενούς σας στη δουλειά το ενδεχόμενο μείωσης του ωραρίου σας και, αν δεν υπάρχει άλλη λύση, προσπαθήστε να βρείτε μια εργασιακή συνθήκη που να σας ταιριάζει περισσότερο.

FocusFM 103.6 Live

Ζωντανα τωρα

Γιάννης Ρέπιτς
Ραδ. παραγωγός: Γιάννης Ρέπιτς
Πρόγραμμα: Μουσική Εκπομπή
Ώρες: 11:00 - 14:00

Ροη ειδησεων

Τελευταία ευκαιρία για τους οφειλέτες οι 120 δόσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κυριακή, 21 Ιουλίου 2019 11:17

Χωρίς νερό περιοχή της Θεσσαλονίκης

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
Κυριακή, 21 Ιουλίου 2019 09:29

Φωτιά σε ΙΧ στη Θεσσαλονίκη

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
Κυριακή, 21 Ιουλίου 2019 08:17

Η πρόγνωση του καιρού

ΕΛΛΑΔΑ
Κυριακή, 21 Ιουλίου 2019 07:27

Ορκίστηκε ο ΥΠΕΞ και βουλευτής ΝΔ, Νίκος Δένδιας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σάββατο, 20 Ιουλίου 2019 19:27

Επικοινωνια

ΑΡ.Γ.Ε.ΜΗ. 128207206000

Τηλ. & FAX. 2310 500536

Τηλ. Δημοσ. Τμήματος: 2310500675

Εκπομπές: 2310 500 676, 500677

email: info@focusfm.gr

Δημοσιογράφοι: News@focusfm.gr

Τεχνικό τμήμα: Production@focusfm.gr

Τοποθεσια

O FOCUS FM ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΥ

undefined