«Η Ρωσία είναι έτοιμη να πάρει θέση στον πόλεμο» : Γρηγόρης Σερέτης, Γεννάδιος Μέλνικ

Στην εκπομπή του Γρηγόρη Σερέτη «Κόντρα στο Σύστημα» στον Focus FM 103,6 και ΜΑΧΗ FM 99,8 – τα μόνα πατριωτικά ραδιόφωνα – βρέθηκε σήμερα καλεσμένος ο Γεννάδιος Μέλνικ, Ρώσος δημοσιογράφος και αναλυτής διεθνών εξελίξεων, και μίλησε για τη γεωπολιτική σύγκρουση που εξελίσσεται ανάμεσα σε Ισραήλ, Ηνωμένες Πολιτείες και Ιράν, αλλά και για τον ρόλο που ενδέχεται να διαδραματίσει η Ρωσία στο νέο επικίνδυνο σκηνικό που διαμορφώνεται στον πλανήτη.

focusfm.gr
5 Μαρτίου 2026, 18:11
Η συζήτηση κινήθηκε γύρω από μία πραγματικότητα που γίνεται ολοένα και πιο ανησυχητική. Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή δεν είναι πλέον μια τοπική αντιπαράθεση. Αντίθετα, αποτελούν μια παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα όπου εμπλέκονται υπερδυνάμεις, περιφερειακές δυνάμεις και τεράστια οικονομικά συμφέροντα.
Ο Γεννάδιος Μέλνικ περιέγραψε την κατάσταση ως «πολύ επικίνδυνη» και τόνισε ότι η κλιμάκωση των συγκρούσεων δεν επηρεάζει μόνο τις χώρες που βρίσκονται στο επίκεντρο της κρίσης, αλλά ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία. Όπως επισήμανε, ήδη παρατηρούνται σοβαρές επιπτώσεις στις διεθνείς τιμές της ενέργειας, καθώς οι εντάσεις αυξάνουν το κόστος του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, ενώ παράλληλα επηρεάζουν το παγκόσμιο εμπόριο.
Η ανησυχία γίνεται ακόμη μεγαλύτερη όταν η συζήτηση μεταφέρεται στο ζήτημα των πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Ιράν. Σύμφωνα με τον Μέλνικ, τα χτυπήματα που έχουν γίνει σε πυρηνικές εγκαταστάσεις, όπως εκείνες στο Νατάνζ, δημιουργούν τον φόβο ενός ατυχήματος ή μιας καταστροφής που θα μπορούσε να προκαλέσει ραδιενεργή μόλυνση και να έχει απρόβλεπτες συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν μιλά για χρήση πυρηνικών όπλων, αλλά για τον κίνδυνο μιας καταστροφής σε πυρηνικό σταθμό, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστια περιβαλλοντική και ανθρωπιστική κρίση.
Στη συζήτηση τέθηκε και το ζήτημα των διεθνών συμμαχιών που διαμορφώνονται γύρω από τη σύγκρουση. Η Κίνα, όπως αναφέρθηκε, εμφανίζεται να στηρίζει το Ιράν σε επίπεδο πληροφοριών, ενώ ακόμη και η Βόρεια Κορέα έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να συμμετάσχει σε περίπτωση που ζητηθεί βοήθεια.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο ρόλος της Ρωσίας αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Ο Μέλνικ ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία βρίσκεται πολιτικά κοντά στο Ιράν, ωστόσο οι αποφάσεις για οποιαδήποτε μορφή βοήθειας θα ληφθούν από την ηγεσία της χώρας με πλήρη αίσθηση ευθύνης για τις συνέπειες που θα μπορούσαν να προκύψουν. Η Ρωσία, όπως είπε, γνωρίζει πολύ καλά ότι μια άμεση εμπλοκή θα μπορούσε να οδηγήσει σε γενικευμένη σύγκρουση, γι’ αυτό και οι αποφάσεις λαμβάνονται με ιδιαίτερη προσοχή.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η αναφορά στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Σαουδική Αραβία και τις χώρες του Κόλπου. Παρά τις εντάσεις που υπάρχουν στην περιοχή, η Μόσχα διατηρεί καλές σχέσεις με το Ριάντ, ενώ οι δύο πλευρές συνεργάζονται στενά στον ενεργειακό τομέα. Ο Μέλνικ χαρακτήρισε τον πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ως έναν ηγέτη που γνωρίζει καλά τη διπλωματία και προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες σε μια εξαιρετικά δύσκολη γεωπολιτική συγκυρία.
Ωστόσο, η πραγματικότητα στη Μέση Ανατολή είναι πολύ πιο σύνθετη. Επιθέσεις έχουν σημειωθεί σε διάφορες χώρες της περιοχής, από τη Σαουδική Αραβία έως το Μπαχρέιν, ενώ οι επιθέσεις εναντίον αμερικανικών βάσεων έχουν αυξηθεί σημαντικά.
Ένα από τα πιο επικίνδυνα σημεία της κρίσης είναι τα Στενά του Ορμούζ, μια θαλάσσια αρτηρία ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια οικονομία. Το Ιράν έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα επιτρέψει τη διέλευση πλοίων που θεωρεί εχθρικά, γεγονός που δημιουργεί τεράστια ανησυχία στη ναυτιλιακή κοινότητα.
Ο Γρηγόρης Σερέτης επεσήμανε ότι στην περιοχή βρίσκονται εκατοντάδες πλοία ελληνικών συμφερόντων, γεγονός που καθιστά την Ελλάδα άμεσα εκτεθειμένη στις εξελίξεις.
Η συζήτηση δεν περιορίστηκε μόνο στα γεωπολιτικά ζητήματα, αλλά επεκτάθηκε και στις ελληνορωσικές σχέσεις. Ο Μέλνικ εξέφρασε την απορία του για την ένταση που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, αφήνοντας αιχμές για τις επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης.
Μάλιστα, αναφέρθηκε και σε ιστορικά γεγονότα, υπενθυμίζοντας ότι υπήρξε μια περίοδος όπου ελληνικά στρατεύματα συμμετείχαν σε επιχειρήσεις εναντίον της σοβιετικής Ρωσίας μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, γεγονός που θεωρείται ιστορική εξαίρεση στις παραδοσιακά φιλικές σχέσεις των δύο λαών.
Η συζήτηση έφτασε και στο ζήτημα της Τουρκίας. Σύμφωνα με τον Μέλνικ, η Άγκυρα αποτελεί πλέον μια σημαντική περιφερειακή δύναμη, ωστόσο δεν θεωρεί πιθανό ότι θα προχωρήσει σε ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν πλήρως την περιοχή. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι υπερδυνάμεις συχνά δεν επιθυμούν την ανάδειξη νέων ισχυρών παικτών στη διεθνή σκηνή, κάτι που έχει οδηγήσει στο παρελθόν σε γεωπολιτικές ανατροπές.
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της συζήτησης αφορούσε τις σχέσεις Ρωσίας και Ισραήλ. Παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν, ο Μέλνικ εξήγησε ότι οι δύο χώρες διατηρούν διαύλους επικοινωνίας, ενώ υπάρχουν και ισχυροί ιστορικοί δεσμοί, καθώς εκατομμύρια Ισραηλινοί έχουν ρίζες στη Σοβιετική Ένωση. Ωστόσο, η Μόσχα έχει καταδικάσει τις επιθέσεις κατά του Ιράν και θεωρεί ότι η κλιμάκωση των επιχειρήσεων μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη αστάθεια.
Στο τέλος της συνέντευξης τέθηκε το μεγάλο ερώτημα: πόσο θα κρατήσει αυτός ο πόλεμος;
Η απάντηση του Μέλνικ ήταν ξεκάθαρη. Δεν πιστεύει ότι η σύγκρουση θα τελειώσει σύντομα. Όπως εξήγησε, ακόμη και αν υπάρξουν διαπραγματεύσεις, η κατάσταση έχει ήδη φτάσει σε σημείο όπου οι σκληρές δυνάμεις αποκτούν όλο και μεγαλύτερη επιρροή. Οι δολοφονίες ηγετών και οι συνεχείς επιθέσεις δημιουργούν ένα κλίμα εκδίκησης που δύσκολα μπορεί να ανακοπεί.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ αποφασίσουν να κάνουν πίσω θα μπορούσε να υπάρξει αποκλιμάκωση. Κάτι τέτοιο όμως, όπως είπε, δεν φαίνεται πιθανό αυτή τη στιγμή.
Και έτσι ο κόσμος βρίσκεται ξανά μπροστά σε ένα γνώριμο αλλά εξαιρετικά επικίνδυνο σενάριο: μια περιφερειακή σύγκρουση που απειλεί να εξελιχθεί σε παγκόσμια κρίση. Σε μια εποχή όπου οι ισορροπίες είναι εύθραυστες, κάθε λάθος κίνηση μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες εξελίξεις.
Και όπως φάνηκε από τη συζήτηση στην εκπομπή «Κόντρα στο Σύστημα», οι επόμενες εβδομάδες ίσως αποδειχθούν καθοριστικές για το μέλλον όχι μόνο της Μέσης Ανατολής, αλλά ολόκληρου του πλανήτη.