Ανησυχία για τη φυματίωση σε Αχαΐα και Ηλεία

Θετικά 10 στα 13 μαντού σε αλλοδαπούς εργάτες γης

focusfm.gr
12 Μαΐου 2026, 13:18

Προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τα κρούσματα φυματίωσης σε Αχαΐα και Ηλεία, καθώς θετικά ήταν τα 10 από τα 13 τεστ μαντού που διενεργήθηκαν σε άτομα του στενού περιβάλλοντος αλλοδαπών εργατών γης, οι οποίοι νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών.

Στην περιοχή αναμένεται σήμερα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, προκειμένου να πραγματοποιήσει εκτεταμένους ελέγχους σε καταυλισμούς και κοινότητες εργατών γης, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για περισσότερους από 500 εξεταζόμενους.

Η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Άννα Μαστοράκου, εξήγησε ότι υπήρξε μια μικρή καθυστέρηση στην έναρξη της μαζικής ιχνηλάτησης λόγω παγκόσμιας και εθνικής έλλειψης φυματίνης, καθώς δεν είχε προκύψει παρόμοια ανάγκη για τόσο εκτεταμένο έλεγχο στο παρελθόν. Τελικά, συγκεντρώθηκαν περίπου 300 δόσεις, οι οποίες σε συνδυασμό με τοπικά αποθέματα θα επιτρέψουν την έναρξη των συστηματικών εξετάσεων σε καταυλισμούς και κοινότητες εργατών.

Παράλληλα, επιχείρησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες για ευρεία διασπορά, τονίζοντας ότι «δεν είναι εύκολη η μετάδοση της φυματίωσης. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρχει πολύ στενή επαφή για πολλές ώρες σε κλειστό χώρο».

 

'; var d = f.contentWindow.document; d.open(); d.write(html); d.close(); })();