Κριστίν Λαγκάρντ: «Είναι αναγκαία η αύξηση των επιτοκίων για να μην ξεφύγει ο πληθωρισμός»

Οι αυξημένοι κίνδυνοι τόσο στο μέτωπο της ανάπτυξης όσο και του πληθωρισμού στην ευρωζώνη οδήγησαν στη σημερινή ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ για αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25%.

focusfm.gr
11 Ιουνίου 2026, 20:19
Κριστίν Λαγκάρντ: «Η ΕΚΤ δεν δεσμεύεται για την πορεία μείωσης των επιτοκίων»

Όπως διευκρίνισε η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ  σε συνέντευξη Τύπου που παράχώρησε, η συγκεκριμένη απόφαση στηρίζεται και στα τρία σενάρια που έχουν επεξεργαστεί οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ (το δυσμενές, το ακραίο και το μετριοπαθές).

Συμπλήρωσε ότι αν η ΕΚΤ δεν προχωρούσε στην αύξηση αυτή σήμερα, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα τόσο ο πληθωρισμός όσο και η ανάπτυξη θα ξέφευγαν από τους αναθεωρημένους στόχους.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 0,8% το 2026, σε 1,2% το 2027 και 1,5% το 2028. Πρόκειται για αναθεώρηση προς τα κάτω για το 2026 και το 2027, η οποία αντανακλά την εντονότερη επίδραση του πολέμου στις αγορές βασικών εμπορευμάτων, στα πραγματικά εισοδήματα και στην εμπιστοσύνη.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι οι κίνδυνοι για τις προοπτικές της ανάπτυξης είναι καθοδικοί, κυρίως λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή, ο οποίος έχει επιτείνει την αστάθεια στο παγκόσμιο περιβάλλον πολιτικής.

'; var d = f.contentWindow.document; d.open(); d.write(html); d.close(); })();