Τη λήψη μέτρων για τη μείωση της εξάρτησης από την Κίνα συμφώνησαν στη Γενεύη οι ηγέτες της G7

Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) συμφώνησαν σήμερα να εντείνουν τον συντονισμό τους προκειμένου να μειώσουν την εξάρτηση των χωρών τους από την Κίνα σε ό,τι αφορά τα κρίσιμα ορυκτά και σχεδιάζουν να ευθυγραμμίσουν τα στρατηγικά αποθέματά τους και να δημιουργήσουν μια νέα πλατφόρμα με διευρυμένο ρόλο στον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

focusfm.gr
17 Ιουνίου 2026, 19:15
Σε ρήξη οι χώρες της G7 για την Ουκρανία

Οι χώρες της Δύσης κάνουν αγώνα δρόμου για να διαφοροποιήσουν τις πηγές εφοδιασμού τους και να μειώσουν την εξάρτησή τους από την Κίνα, καθώς αυτά τα σπάνια ορυκτά είναι ζωτικής σημασίας για τον αμυντικό και τον τεχνολογικό τομέα. Πέρυσι, το Πεκίνο κλόνισε τις παγκόσμιες αγορές, όταν επέβαλε περιορισμούς στην εξαγωγή μόνιμων μαγνητών προκαλώντας αναστάτωση σε διάφορους βιομηχανικούς κλάδους και αναδεικνύοντας την εξάρτησή τους από μία και μόνο πηγή.

Χωρίς να κατονομάσουν την Κίνα, οι ηγέτες δήλωσαν ότι στοχεύουν να μειώσουν την εξάρτηση από οποιονδήποτε μεμονωμένο προμηθευτή εκτός της G7 και των συνεργαζόμενων με αυτήν χωρών για σπάνιες γαίες και μόνιμους μαγνήτες κάτω από το 60% έως το 2030, με τελικό στόχο το 50% «το συντομότερο δυνατό».

«Δεσμευόμαστε να εργαστούμε για τη δημιουργία εναρμονισμένων, διαλειτουργικών μηχανισμών. Θα ξεκινήσει πιλοτικά με δύο κρίσιμα ορυκτά -το λίθιο και το νικέλιο- και θα στοχεύει στο να αποφευχθεί η υπονόμευση της ανταγωνιστικότητας ή η επιβολή υπερβολικού κόστους», ανέφεραν οι ηγέτες σε κοινή τους δήλωση.

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

'; var d = f.contentWindow.document; d.open(); d.write(html); d.close(); })();