θυελλώδεις αντιδράσεις μετά την απόφαση Γεωργιάδη να τοποθετήσει τη Ματίνα Παγώνη στην προεδρία του ΠΙΣ

Τι απαντά ο υπουργός Υγείας

focusfm.gr
29 Ιουλίου 2026, 10:42

Σφοδρές αντιδράσεις στον ιατρικό κόσμο έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, να ορίσει προσωρινή διοίκηση στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, τοποθετώντας τη Ματίνα Παγώνη, πρώην πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, στη θέση της προσωρινής προέδρου.

Η εξέλιξη ακολούθησε τη νομοθετική ρύθμιση που επιτρέπει στον υπουργό Υγείας να προχωρήσει στον διορισμό προσωρινής διοίκησης μέχρι την πραγματοποίηση νέων εκλογών.

Σύμφωνα με την ανάρτηση του Α. Γεωργιάδη στο Χ, δουλειά της προσωρινής διοικούσας επιτροπής του ΠΙΣ, «θα είναι να επαναφέρει την ηρεμία και την διαφάνεια στον ΠΙΣ και να διοργανώσει τις πρώτες κανονικές του εκλογές, εδώ και σχεδόν 10 χρόνια», αναφέροντας ότι «τις εκλογές του 2018 δεν επεκύρωσε ο τότε Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, θεωρώντας τες παράνομες, ενώ οι εκλογές του 2022 ακυρώθηκαν από το ΣτΕ τον Δεκέμβριο του 2025».

Η εκλεγμένη διοίκηση του ΠΙΣ, ωστόσο, καταγγέλλει αυθαιρεσία και πρακτικές που, όπως αναφέρει, θυμίζουν απολυταρχικά καθεστώτα.  Παράλληλα, εκτιμά ότι η διορισμένη διοίκηση θα βρεθεί «απομονωμένη και δακτυλοδεικτούμενη» από την ιατρική κοινότητα ως «συνεργός» της κυβερνητικής επιλογής.

Η αντιπαράθεση έχει ήδη αποκτήσει ευρωπαϊκές διαστάσεις. Μετά τις αντιδράσεις των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, επιστολές προς τον υπουργό Υγείας απέστειλαν η Μόνιμη Επιτροπή Ευρωπαίων Ιατρών, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ιατρικών Συλλόγων και η Ευρωπαϊκή Ένωση Ιατρικών Ειδικοτήτων.

Οι τρεις ευρωπαϊκοί οργανισμοί εκφράζουν την αντίθεσή τους στη νομοθετική ρύθμιση και ζητούν να διασφαλιστεί το αυτοδιοίκητο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.