Ημαθία: Εξιχνιάστηκαν τηλεφωνικές απάτες σε βάρος ηλικιωμένων, με τη μέθοδο του «λογιστή» και λεία κοσμήματα αξίας άνω των 57.000 ευρώ

Απέσπασαν το χρηματικό ποσό των 8.165 ευρώ, 2 χρυσές λίρες και κοσμήματα αξίας 57.800 ευρώ

focusfm.gr
1 Αυγούστου 2026, 13:35

Εξιχνιάστηκαν, μετά από μεθοδική έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Αλεξάνδρειας, τηλεφωνικές απάτες σε βάρος 3 ηλικιωμένων, με τη μέθοδο του «λογιστή», που έγιναν στις 31 Ιανουαρίου 2026 σε περιοχές της Ημαθίας.

Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ενός ημεδαπού άνδρα, τα στοιχεία του οποίου έχουν ταυτοποιηθεί.

Ειδικότερα, συνεργοί του τηλεφωνούσαν στα υποψήφια θύματά τους, προσποιούμενοι τον βοηθό λογιστή και ισχυρίζονταν ότι έπρεπε, να φωτογραφηθούν ή να καταγραφούν, τα χρήματα και τα κοσμήματα που υπάρχουν στο σπίτι, για να μην τους επιβληθεί πρόστιμο από την εφορία.

Με αυτόν τον τρόπο στις 31 Ιανουαρίου 2026 εξαπάτησαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες σε περιοχές της Ημαθίας, όπου κατάφεραν να τους αποσπάσουν συνολικά το χρηματικό ποσό των 8.165 ευρώ, 1 χαρτονόμισμα των 50 δολαρίων, 2 χρυσές λίρες και κοσμήματα αξίας 57.800 ευρώ, τα οποία παρέλαβε γυναίκα συνεργός τους και επιβιβάστηκε σε αυτοκίνητο με οδηγό τον ανωτέρω ημεδαπό άνδρα.

Η έρευνα των αστυνομικών συνεχίζεται τόσο για την ταυτοποίηση των στοιχείων των συνεργών του, όσο και για την τυχόν συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Βέροιας.

Με στόχο την αποφυγή εξαπάτησης ανυποψίαστων πολιτών από επιτήδειους, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας συνιστά:

  • Μην εμπιστεύεστεαγνώστους που σας τηλεφωνούν και προσποιούνται διάφορες ιδιότητες.
  • Μην αποκαλύπτετε αν έχετε στο σπίτι χρήματα, κοσμήματα ή πολύτιμα αντικείμενα.
  • Μην παραδίδετε χρήματα ή τιμαλφή σε κανέναν που εμφανίζεται ως «συνεργάτης του λογιστή».
  • Μην πείθεστε αν σας δώσουν οι δράστες να μιλήσετε στο τηλέφωνο με τον δήθεν λογιστή σας ή οικείο σας πρόσωπο.
  • Χρησιμοποιήστε άλλη τηλεφωνική συσκευή για την επικοινωνία με τον λογιστή σας ή το οικείο σας πρόσωπο, καθώς ενδέχεται οι δράστες να βρίσκονται ακόμη στη «γραμμή».
  • Ενημερώνετε πάντα την Αστυνομία, ακόμα και στην περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Υπενθυμίζεται: Η διάδοση των σχετικών συμβουλών σε συγγενείς, φίλους και ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους, μπορεί να αποτρέψει νέα περιστατικά εξαπάτησης.