Ένα ακόμη σοβαρό επεισόδιο τουρκικής παραβατικότητας που σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή των Βορείων Σποράδων φέρνει στην επιφάνεια τόσο την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα όσο και τις βαριές κυβερνητικές ευθύνες για την προστασία των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Ειδικότερα, το βράδυ της 17ης Αυγούστου, δύο τουρκικά αλιευτικά εντοπίστηκαν να κινούνται και να ψαρεύουν εντός του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου – Βορείων Σποράδων, φτάνοντας μια αναπνοή από τη νήσο Πιπέρι. Η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί τον πυρήνα του θαλάσσιου πάρκου και φιλοξενεί έναν από τους σημαντικότερους πληθυσμούς της Μεσογειακής φώκιας (Monachus monachus). Στη ζώνη αυτή ισχύει το αυστηρότερο καθεστώς προστασίας, καθώς απαγορεύεται αυστηρά η προσέγγιση οποιουδήποτε σκάφους σε απόσταση μικρότερη των 3 ναυτικών μιλίων, ένας περιορισμός που εφαρμόζεται αυστηρά στους Έλληνες ψαράδες, την ώρα που οι Τούρκοι κινούνται ανενοχλητοι.
Αδράνεια των αρχών και οργή από τους Έλληνες αλιείς
Το περιστατικό αναδεικνύει την τραγική υποστελέχωση και την έλλειψη επιχειρησιακής ετοιμότητας, καθώς στην Αλόννησο δεν υπήρχε καν διαθέσιμο σκάφος του Λιμενικού. Αποτέλεσμα ήταν να κληθεί περιπολικό από τη Σκιάθο, δίνοντας τον απαραίτητο χρόνο στα τουρκικά σκάφη να αποχωρήσουν ανενόχλητα πριν την άφιξη των αρχών.
Ο επαγγελματίας αλιέας Χαράλαμπος Περικλέους, μιλώντας στο Newsbomb, κατήγγειλε ότι το τουρκικό αλιευτικό έφτασε μόλις 200 μέτρα από τις ακτές στο Πιπέρι, τονίζοντας τη συστηματική αδράνεια απέναντι στην τουρκική επεκτατικότητα: «Αυτοί πάνε όπου θέλουν, χωρίς περιορισμό, ενώ εμείς πρέπει να βγούμε 20 μίλια ανατολικά της Σκύρου για να ψαρέψουμε. Για αυτούς είναι η “Γαλάζια Πατρίδα”, δεν είναι θέμα αλιείας, είναι εθνικό θέμα», σημείωσε χαρακτηριστικά, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι οι Έλληνες αλιείς εξαντλούνται σε αυστηρούς ελέγχους την ώρα που οι γείτονες «αλωνίζουν».
Από την πλευρά του, ο επίτιμος Διευθυντής Λιμενικής Αστυνομίας, Ναύαρχος ΛΣ (ε.α.) Νίκος Σπανός, υπογράμμισε ότι η ελληνική έννομη τάξη δημιουργεί προβλήματα στα εγχώρια αλιευτικά την ίδια στιγμή που τα τουρκικά σκάφη παραβιάζουν ανεμπόδιστα τις περιοχές Natura, υπενθυμίζοντας πως η ελληνική θάλασσα αποτελεί εθνικό κεφάλαιο που δεν χαρίζεται σε κανέναν.



