Υπό το φως των νέων εξελίξεων ακόμη και τα πλέον απαισιόδοξα σενάρια που είχε επεξεργαστεί η ΕΚΤ για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη τον Ιούνιο θεωρούνται πλέον ξεπερασμένα.
Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά την συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, η Κεντρική Τράπεζα πρόκειται σύντομα να δημοσιοποιήσει νέα αναθεωρημένα σενάρια.
Η επικεφαλής της ΕΚΤ κινήθηκε σε αυστηρό τόνο αυστηρό τόνο, χωρίς ωστόσο να προαναγγείλει νέα αύξηση των επιτοκίων. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει πάνω από τον στόχο για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Κύρια πηγή ανησυχίας αποτελεί η σύγκρουση με το Ιράν, η οποία έχει οδηγήσει την τιμή του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.
Η Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε, πάντως, ότι η οικονομία της ευρωζώνης παραμένει ανθεκτική, με την ανάπτυξη να εμφανίζεται ευρείας βάσης.
Οι αγορές ομολόγων έσπευσαν να προεξοφλήσουν νέα αύξηση των επιτοκίων το Δεκέμβριο με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν οι τιμές και ν΄ αυξηθούν οι αποδόσεις τους. Ενδεικτική η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου κυμαίνονταν στο 4,10% από 4% περίπου ήταν στις αρχές του μήνα.
Όπως εξήγησε η Κριστίν Λαγκάρντ οι κίνδυνοι για τις προοπτικές ανάπτυξης είναι καθοδικοί κι αυτό οφείλεται, ειδικότερα, στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και στις εξελίξεις στον αδικαιολόγητο πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ



