Στο «στόχαστρό» της Ρωσίας η Λιθουανία αν εγκαταστήσει πυρηνικά όπλα στο έδαφός της

Το Κρεμλίνο προειδοποίησε ότι θα στρέψει τα ρωσικά πυρηνικά όπλα προς τη Λιθουανία αν η συγκεκριμένη χώρα της Βαλτικής που είναι μέλος του ΝΑΤΟ και γειτνιάζει με τη Ρωσία, εγκαταστήσει στην επικράτειά της πυρηνικές κεφαλές από τα οπλοστάσια των συμμάχων της.

focusfm.gr
11 Σεπτεμβρίου 2026, 16:57
Κρεμλίνο: «Η αντιπρόταση των Ευρωπαίων στο σχέδιο των Η.Π.Α για ειρήνη δεν λειτουργεί για τη Ρωσία»

«Αν πυρηνικά όπλα εγκατασταθούν σε λιθουανικό έδαφος και στοχεύουν εμάς, τότε, κατά συνέπεια, το έδαφος αυτής της χώρας θα βρεθεί, αντιστοίχως, στο στόχαστρο των δικών μας πυρηνικών όπλων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η Λιθουανία κινείται προς την άρση της συνταγματικής απαγόρευσης αποθήκευσης πυρηνικών όπλων στην επικράτειά της, στο πλαίσιο μιας κίνησης που, όπως λέει, στοχεύει στην ενίσχυση της ασφάλειάς της.

Αυτή η προτεινόμενη συνταγματική αναθεώρηση εξετάζεται επί του παρόντος από το Κοινοβούλιο της Λιθουανίας.

Απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων για να εγκριθεί και η πρόταση έχει την υποστήριξη του προέδρου, καθώς και κύριων πολιτικών κομμάτων, και θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ αυτόν τον χειμώνα.