Συνάντηση Μόντι -Πούτιν στο Νέο Δελχί – Συμφώνησαν να ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία Ινδίας – Ρωσίας

Η Ινδία ανακοίνωσε σήμερα ότι ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησαν να ενισχύσουν περαιτέρω τις ιδιαίτερες σχέσεις μεταξύ των χωρών τους, στο πλαίσιο συνομιλιών που κάλυψαν τομείς όπως η ενέργεια και η άμυνα.

focusfm.gr
11 Σεπτεμβρίου 2026, 18:02

Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων, που πραγματοποιήθηκε την παραμονή της ετήσιας συνόδου κορυφής των ηγετών των χωρών BRICS στην πρωτεύουσα της Ινδίας, στην οποία αναμένεται να παραστούν, μεταξύ άλλων, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν.

Να σημειωθεί ότι η Ινδία, μαζί με την Κίνα, είναι ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές ρωσικού πετρελαίου.

Το μερίδιο της Ρωσίας στις εισαγωγές αργού πετρελαίου της Ινδίας αυξήθηκε το 2026, φτάνοντας το ρεκόρ του 51% τον Ιούλιο, καθώς οι διαταραχές στις προμήθειες από τη Μέση Ανατολή οδήγησαν τα ινδικά διυλιστήρια να βασιστούν περισσότερο στο ρωσικό πετρέλαιο. Το μερίδιο αυτό πιθανότατα μειώθηκε τον Αύγουστο, καθώς η Κίνα ενέτεινε τις αγορές ρωσικού πετρελαίου, σύμφωνα με αναφορές των ινδικών μέσων ενημέρωσης.

Ινδία και Ρωσία έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να αυξήσουν το διμερές εμπόριο στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030, από τα σχεδόν 70 δισεκατομμύρια δολάρια της περιόδου 2024-25.