Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στις ευρωπαϊκές αερομεταφορές, μετά το μπαράζ απειλητικών τηλεφωνημάτων για τοποθέτηση βομβών σε δεκάδες επιβατικές πτήσεις, προκαλώντας αναστάτωση σε αεροδρόμια και κινητοποιώντας τις υπηρεσίες ασφαλείας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Ανάμεσα στις πτήσεις που δέχθηκαν απειλές και δύο πτήσεις της Aegean προς Μιλάνο και Βιέννη. Έγιναν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι και δεν εντοπίστηκε τίποτα ύποπτο στις δύο πτήσεις που έφτασαν κανονικά στους προορισμούς τους.
Νέο χάος και καθηλωμένες πτήσεις στην Ευρώπη
Στο στόχαστρο βρέθηκαν επίσης σήμερα αεροσκάφη των Aer Lingus, Finnair, Wizz Air, Ryanair και LOT, με ορισμένες πτήσεις να αναγκάζονται να αλλάξουν πορεία και να πραγματοποιήσουν έκτακτες προσγειώσεις.
Στη Γαλλία, πτήση της Aer Lingus από το Δουβλίνο με προορισμό τη Ρώμη αναγκάστηκε να εκτρέψει την πορεία της και να προσγειωθεί σε στρατιωτική αεροπορική βάση στο Εβρέ της Νορμανδίας. Στο αεροσκάφος επέβαιναν 151 επιβάτες και έξι μέλη πληρώματος, οι οποίοι αποβιβάστηκαν με ασφάλεια.
Παράλληλα, πτήση της Finnair από το Ελσίνκι προς τη Ρώμη δέχθηκε απειλή και συνοδεύτηκε από ιταλικό μαχητικό αεροσκάφος μέχρι την προσγείωσή της στην ιταλική πρωτεύουσα.
Στο στόχαστρο βρέθηκαν και πτήσεις της Wizz Air. Αεροσκάφος που εκτελούσε το δρομολόγιο Μιλάνο – Βαρσοβία άλλαξε πορεία και προσγειώθηκε στη Βιέννη, ενώ δεύτερη πτήση της εταιρείας με προορισμό το Βουκουρέστι προσγειώθηκε κανονικά, έπειτα από την ενεργοποίηση συναγερμού.
Αναστάτωση προκλήθηκε και στη Βουλγαρία, όπου τρεις πτήσεις της Ryanair με προορισμό τη Σόφια, από Μαδρίτη, Κοπεγχάγη και Λονδίνο, πραγματοποίησαν έκτακτες προσγειώσεις στη Σόφια και το Πλόβντιβ.
Την ίδια ώρα, τέσσερις πτήσεις με προορισμό την Πράγα δέχθηκαν απειλές, με τις τσεχικές αρχές να προχωρούν σε ελέγχους μετά την ασφαλή προσγείωσή τους. Απειλή αντιμετώπισε και πτήση της πολωνικής LOT από τη Βαρσοβία προς τις Βρυξέλλες.
Οι αλλεπάλληλες απειλές έχουν θέσει σε αυξημένη επιφυλακή τις ευρωπαϊκές αρχές ασφαλείας, ενώ οι έλεγχοι στα αεροσκάφη και στα αεροδρόμια βρίσκονται σε εξέλιξη. Μέχρι στιγμής, από τους ελέγχους που έχουν ανακοινωθεί δεν έχουν εντοπιστεί εκρηκτικοί μηχανισμοί.



