Νέα προκλητική ανακοίνωση εξέδωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ στον απόηχο της αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία.
«Η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση (έτσι αποκαλούν οι τουρκικές Αρχές την Κυπριακή Δημοκρατία) επιχειρούν τους τελευταίους μήνες να εμπλακούν σε μονομερείς και προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, αυξάνοντας την ένταση», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην τουρκική ανακοίνωση.
Παράλληλα οι τούρκοι κάνουν λόγο για παραβίαση της δικής του υφαλοκρηπίδας αναφερόμενοι στην παρενόχληση του ερευνητικού σκάφους National Geo 10 μίλια ανατολικά της Κρήτης. Χαρακτηριστικά αναφέρουν: «Μετά από τις πρόσφατες προσπάθειες της Ελλάδας να παραβιάσει την υφαλοκρηπίδα μας, τώρα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει έρευνες με το συγκεκριμένο σκάφος στις 3 Οκτωβρίου, με τρόπο που θα παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα του κράτους των Τουρκοκυπρίων (σ.σ εννοούν το ψευδοκράτος στα κατεχόμενα της Κύπρου) και την τουρκική υφαλοκρηπίδα».




