16 χρόνια κλείνουν από το θάνατο του Κωνσταντίνου Ηλιάκη που έχασε τη ζωή του σε αερομαχία στο Αιγαίο

focusfm.gr
23 Μαΐου 2022, 17:12
16 χρόνια κλείνουν από το θάνατο του Κωνσταντίνου Ηλιάκη που έχασε τη ζωή του σε αερομαχία στο Αιγαίο

Ήταν σαν σήμερα 23 Μαΐου , πριν από 16 χρόνια που ο σμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας, Κωνσταντίνος Ηλιάκης, έδωσε στη ζωή του υπερασπιζόμενος τα εναέρια σύνορα της πατρίδας του. Ειδικά στις ημέρες μας, όπου και πάλι η τουρκική προκλητικότητα, έχει «χτυπήσει κόκκινο» είναι ξεκάθαρο πως τα επικίνδυνα παιχνίδια της Άγκυρας στο Αιγαίο, είναι πολύ πιθανό να έχουν τραγική κατάληξη.
Ο Κώστας Ηλιάκης, ο τέταρτος γιος του Ιωάννη και της Ειρήνης Ηλιάκη, είχε γεννηθεί στα Χανιά, στις 15 Αυγούστου 1970, τότε ήταν 36 ετών και πατέρας δύο ανηλίκων παιδιών, 5 και 1,5 ετών. Επίσημα ο θάνατος του αποδόθηκε σε «ατύχημα» το οποίο προκλήθηκε από «ανθρώπινο λάθος» του Τούρκου πιλότου με τον οποίο ενεπλάκη σε αερομαχία.
Νωρίς το μεσημέρι εκείνης της μαύρης ημέρας τέσσερα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16, διατάσσονται να απογειωθούν από αεροδρόμιο της Κρήτης, με αποστολή την αναγνώριση – αναχαίτιση, τεσσάρων τουρκικών μαχητικών που συνόδευαν φωτογραφικό αεροσκάφος της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Οι Έλληνες χειριστές ενημερώνονται ότι στη θαλάσσια περιοχή, πλέει την ίδια στιγμή και μια τουρκική φρεγάτα. Ο τουρκικός σχηματισμός είχε στόχο να συνοδεύσει το φωτογραφικό RF-4, μέχρι τα παράλια της Κρήτης, με στόχο να εντοπίσουν τις θέσεις στις οποίες είχαν αναπτυχθεί τα ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα S-300, κάτι που γνώριζαν και οι Έλληνες πιλότοι. Αργότερα το τουρκικό επιτελείο ισχυρίστηκε ότι σκοπός τους ήταν να επιβλέψουν τρία πλοία που είχαν έρθει με άκρα μυστικότητα στο Αιγαίο και αποστολή να διεξάγουν έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο. Το ένα ήταν γερμανικό, το δεύτερο με σημαία Παναμά και το τρίτο πλοίο ήταν αμερικανικών συμφερόντων.
Ο σμηναγός Κώστας Ηλιάκης, πλησίασε το φωτογραφικό αεροσκάφος κατόπιν εντολής από το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας, ώστε να είναι σε θέση να καταγράψει τον εξοπλισμό του.
Τότε, ο Τούρκος σμηναγός Ιμπραήμ Χαλί Ιμπραήμ Οσκεμπίρ , χωρίς καμία προειδοποίηση πραγματοποίησε ένα δολοφονικό ελιγμό, χτυπώντας με το δεξί φτερό του F-16, πάνω στη καλύπτρα του μαχητικού αεροσκάφους που πετούσε ο Σμηναγός Ηλιάκης, με αποτέλεσμα να τον σκοτώσει ακαριαία, ενώ ο Τούρκος πιλότος, κάνοντας χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματος, βρέθηκε στη θάλασσα. Ήταν 12.42 της 23ης Μαΐου του 2006.

'; var d = f.contentWindow.document; d.open(); d.write(html); d.close(); })();
";var d = f.contentWindow.document; d.open(); d.write(html); d.close(); })();