Μόνο ως κίνηση που οδηγεί σε θετικό κλίμα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η κίνηση της Τουρκίας να δημιουργήσει νέα βάση της πολεμικής της αεροπορίας απέναντι από την Ρόδο και την Κω.
Στην συγκεκριμένη βάση θα σταθμεύουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 και σύμφωνα με όσα γράφει η τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η βάση αυτή θα γίνει στην περιοχή Νταλαμάν, στην επαρχία Μούγλα. Θα είναι η έδρα της 16ης Κύριας Βάσης Διοίκησης Αεροσκαφών, στην οποία θα υπάρχουν και θα επιχειρούν από αυτή όχι μόνον F-16, αλλά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones).
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου Διοικητής διορίστηκε ο Ταξίαρχος Γιουσού Καρούκ, ο οποίος υπηρετεί σε διοικητική θέση της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας.



