Στις 30 Σεπτεμβρίου αρχίζουν οι αιτήσεις για την εξαγορά διακατεχόμενων ακινήτων του Δημοσίου από ιδιώτες σε 20 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, ενώ από την 31η Οκτωβρίου δεκτές θα γίνονται αιτήσεις για ακίνητα στο σύνολο της επικράτειας, όπως προβλέπεται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Οι αιτήσεις για την εξαγορά των ακινήτων θα υλοποιηθούν μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος «Αιτήσεις Εξαγοράς Δημόσιων Ακινήτων».
Με την υπογραφή της ΚΥΑ ανοίγει ο δρόμος για την εξαγορά ακινήτων που καταγράφονται στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου αλλά κατέχονται επί μεγάλο χρονικό διάστημα από ιδιώτες, σύμφωνα και με τις προβλέψεις των πρόσφατων νομοθετικών ρυθμίσεων (5113/2024 και 5024/2023).
Στόχος είναι να επιλυθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς ακινήτων σε περιπτώσεις που αυτό δεν είναι ξεκάθαρο, να προστατευθεί η περιουσία του Δημοσίου και να ενισχυθούν τα δημόσια οικονομικά μέσω της εισροής σημαντικών εσόδων στον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Οι αιτήσεις για την εξαγορά των διακατεχόμενων εκτάσεων. καθώς και όλες οι σχετικές διαδικασίες και η επικοινωνία των αιτούντων με τις αρμόδιες υπηρεσίες θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά μέσω της νέας ψηφιακής πλατφόρμας.
Η είσοδος των αιτούντων γίνεται με κωδικούς ΤaxisΝet, ενώ θα παρέχεται επίσης η δυνατότητα υποβολής της αίτησης εξαγοράς από εξουσιοδοτημένο πρόσωπο, το οποίο πρέπει να συμπληρώσει στο σύστημα τον Α.Φ.Μ. του και να επισυνάψει υπεύθυνη δήλωση εξουσιοδότησης από το gov.gr ή με βεβαίωση γνησίου υπογραφής.
Η πρόσβαση στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα γίνεται μέσω του gov.gr στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://aeda.apps.gov.gr.



