ΣΟΚ – «Κακοποιούν ΑΜΕΑ στο ίδρυμα Άγιος Δημήτριος» : Ολυμπία Κορδά, Σερέτης Γρηγόρης

focusfm.gr
15 Οκτωβρίου 2024, 22:55
ΣΟΚ - «Κακοποιούν ΑΜΕΑ στο ίδρυμα Άγιος Δημήτριος» : Ολυμπία Κορδά, Σερέτης Γρηγόρης

Τις σοκαριστικές συνθήκες που επικρατούν στο ίδρυμα Άγιος Δημήτριος εξηγεί στο Focus FM 103.6 “Κόντρα στο σύστημα” και στο ψυχολόγο Γρηγόρη Σερέτη, η πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων Ολυμπία Κορδά.

«Κάποτε ήταν ένα ίδρυμα παράδειγμα, από την οικονομική κρίση και έπειτα το προσωπικό άρχισε να μειώνεται και δεν έγιναν παραπάνω προσλήψεις, από το 2012 και μετά εμείς σαν σωματείο στέλναμε συνεχώς έγγραφα για έλλειψης προσωπικού. Οι ψυχές που φιλοξενούνται εκεί χρειάζονται ανθρώπους για να τα φροντίζουν, από αυτούς τους ανθρώπους που έχουν απομείνει για προσωπικό, ορισμένοι τείνουν να έχουν κακοποιητικές συμπεριφορές προς αυτές τις ψυχές. Υπήρχαν πολλές καταγγελίες που αφορούσαν λεκτικές κακοποίησης, όπως και αρκετές που αφορούσαν σκηνικά στα οποία οι φροντιστές κλείδωναν τα παιδιά και πήγαιναν και έπιναν καφέ, αλλά και πολλές άλλες που αφορούν την έλλειψη προσωπικού και πως τα παιδιά μένουν μόνα τους χωρίς να έχουν κάποιον να τα προσέχει», δηλώνει χαρακτηριστικά η Ολυμπία Κορδά

Επιπλέον στη διάρκεια της συζήτησης αναφέρει πως, «τα κτίρια βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση με έντονη υγρασία, το σωματείο και οι γονείς “φωνάζουν” για όλα αυτά, έχουμε στείλει έγγραφα στο υπουργείο και στην αρχή διαφάνειας με κάθε κακοποίηση που γινόταν, ενημερώνοντας αμέσως την εισαγγελία. Το υπουργείο μας λέει πως δεν έχουν λεφτά για να προσλάβουν προσωπικό. Το ζήτημα όμως είναι πως είτε έρθει καινούργιο προσωπικό είτε αυτοί που ήδη υπάρχουν, να είναι εξειδικευμένοι άνθρωποι έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν με το σωστό τρόπο τα άτομα που φιλοξενούνται. Όταν το προσωπικό δεν είναι το κατάλληλο και δεν ξέρουν πως να φερθούν και πως να χειριστούν καταστάσεις, τότε είναι σίγουρο πως θα υπάρχουν και κακοποιητικές συμπεριφορές. Το κράτος δεν έχει μεριμνήσει γι’ αυτά τα άτομα. Πηγαίνουμε τα παιδιά μας εκεί για να μπορέσουν να μεριμνήσουν για την ζωή τους και όχι για να τα κακοποιούν και να τα έχουν στο περιθώριο, ούτε έξω στην αυλή δεν τα βγάζουν», τονίζει.

Ακούστε ολόκληρη τη συζήτηση στο ηχητικό που ακολουθεί: