Οι ΗΠΑ αντιτίθενται στο προσχέδιο ανακοίνωσης για την επέτειο της ρωσικής εισβολής.
Παράλληλα η συμμετοχή του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη διαδικτυακή σύνοδο κορυφής της G7 παραμένει αβέβαιη. Η διαφωνία αυτή εντείνεται μετά τις δηλώσεις του Τραμπ, που κατηγόρησε το Κίεβο για τον πόλεμο, αποκάλεσε τον Ζελένσκι «δικτάτορα» και πρότεινε την επανένταξη της Ρωσίας στην G7.
Δυτικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι, οι απεσταλμένοι των ΗΠΑ έχουν εκφράσει αντιρρήσεις στη χρήση της φράσης «ρωσική επιθετικότητα» και παρόμοιων όρων, οι οποίοι χρησιμοποιούνται από τους ηγέτες της G7 από το 2022 για να περιγράψουν τη σύγκρουση.
Οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου εκδίδουν παραδοσιακά μια δήλωση στήριξης στις 24 Φεβρουαρίου, ημερομηνία που σηματοδοτεί την έναρξη της ρωσικής εισβολής πριν από τρία χρόνια.
«Είμαστε κατηγορηματικοί ότι πρέπει να γίνεται διάκριση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Δεν είναι το ίδιο πράγμα. Οι Αμερικανοί μπλοκάρουν αυτή τη διατύπωση, αλλά εξακολουθούμε να εργαζόμαστε για μια συμφωνία και είμαστε αισιόδοξοι», δήλωσε στους FT ένας αξιωματούχος που έχει ενημερωθεί για το ζήτημα.
Σε άλλη ένδειξη δυσαρέσκειας την Πέμπτη, ακυρώθηκε συνέντευξη Τύπου που είχε προγραμματιστεί μετά τις συνομιλίες μεταξύ του Ζελένσκι και του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ για την Ουκρανία, κατόπιν αιτήματος της αμερικανικής πλευράς, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους.
Ο Ζελένσκι επρόκειτο να μιλήσει στους δημοσιογράφους μαζί με τον Κιθ Κέλογκ, αλλά η εκδήλωση ακυρώθηκε από τους Αμερικανούς αξιωματούχους αφού είχε ξεκινήσει η συνάντηση, ανέφερε το γραφείο του Ουκρανού προέδρου.
Η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο αρνήθηκε να σχολιάσει.



