Για τις προκλητικές ενέργειες των Τούρκων τις οποίες χαρακτήρισε “πολεμικές” καθώς και για το τουρκολιβυκό “παρανοϊκό”μνημόνιο μίλησε στον Focus FM 103.6 και τη Δέσποινα Μποτίτση ο καθηγητής Γεωπολιτικής και Σύγχρονων Στρατιωτικών Τεχνολογιών Κωνστανίνος Γρίβας.
«Επιμένω ότι ο Ελληνικός κρατικός μηχανισμός συνεργάζεται με την Τουρκία σε αυτή την εξόχως πολεμική ενέργεια που κάνει εναντίον της Ελλάδος. Η Τουρκία διεξάγει έναν άτυπο πλην όμως ολοκληρωτικό υβριδικό πόλεμο εναντίον της Ελλάδος και οι Ελληνικές αρμόδιες υπηρεσίες, το υπουργείο εξωτερικών, η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση επιμένουν σε μια λογική δεν τρέχει τίποτα, κάνουμε ότι κοιμόμαστε και ότι όλα αυτά δεν έχουνε σημασία διότι δεν παράγουν αποτελέσματα κλπ.
«Η Τουρκία διεξάγει έναν άτυπο πλην όμως ολοκληρωτικό υβριδικό πόλεμο εναντίον της Ελλάδος»
Αυτό που κάνει η Τουρκία σήμερα είναι πλήρης αντιγραφή της μεθοδολογίας του υβριδικού πολέμου που εφαρμόζει η Κίνα εδώ και πολλά χρόνια στην νότιο Σινική θάλασσα. Η Κίνα στέλνει ψαράδικα σκάφη για να επιβάλλει τις θέσεις της εναντίον των άλλων χωρών της περιοχής. Αυτό ακριβώς κάνει και η Τουρκία» δήλωσε ερωτηθείς για την εισβολή τουρκικών «αλιευτικών» στο Αιγαίο.
Όπως είπε ο κ. Γρίβας «Από την στιγμή που δεν κάνουμε τίποτα για να αντιδράσουμε σε ενέργειες που δεν είναι απλώς προκλητικές, είναι πολεμικές ενέργειες, είναι αποδόμηση της θεμελιώδους κυριαρχίας της Ελλάδος στο Αιγαίο τότε το μήνυμα που περνάει προς όλους, εχθρούς και φίλους στο διεθνές σύστημα, είναι ότι η Τουρκία επιβάλλει τις θέσεις της, η Ελλάδα δεν κάνει κουμάντο πλέον ούτε στα χωρικά της ύδατα άρα με ποιόν θα συνεννοηθούμε εμείς σε έναν εξαιρετικά ρευστό κόσμο ό οποίος μεταλλάσσεται και πλέον ξαναμοιράσετε η παγκόσμια τράπουλα οπότε οι συμμαχίες αναπλάθονται και όλοι ψάχνουν να βρουν τους κυρίαρχους παίκτες σε κρίσιμες περιοχές του κόσμου; Με την Τουρκία. Τι είναι η Ελλάδα; Τίποτα. Είναι ένα γεωπολιτικό φάντασμα»
«Το τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν είναι απλώς παράλογο, είναι παρανοϊκό»
«Η Τουρκία με την Λιβύη δεν έχουνε κανενός είδους επαφή. Μεταξύ τους μεσολαβεί η Ελλάδα όπως και η Τουρκική δημοκρατία. Να κάθεσαι και να λες ότι εγώ κάνω οποιαδήποτε συμφωνία με την Λιβύη είναι σαν να λέμε εμείς ότι κάνουμε συμφωνίες με την Κολομβία αναφορικά με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτή η ενέργεια είναι επίσης μέσα στο πλαίσιο του υβριδικού ολοκληρωτικού πολέμου που διεξάγει η Άγκυρα εναντίον της Ελλάδος. Ουσιαστικά προσπαθεί να επιβάλλει δια πράξεων από πλευράς της και δια παραλείψεων από πλευρά της Ελλάδας».
Όπως λέει o κ. Γρίβας «Οι ενέργειες της Τουρκίας είναι πολεμικές και στοχεύουν στον σκληρό πυρήνα της Ελληνικής κυριαρχίας. Είναι υβριδικές, αποτελούν κομμάτι αυτής της ανάγνωσης περί πολέμου που λέμε επαυξημένος πόλεμος».
«Δυστυχώς αυτή η λογική της Ελληνικής πλευράς ότι δεν τρέχει τίποτα δεν είναι απλώς αδράνεια, είναι συνεργασία με την Τουρκία»
«Όσο συνεχίζει το αφήγημα των ήρεμων νερών περνάει μια μαγική εικόνα την στιγμή που η Τουρκία κλιμακώνει την επίθεσή της εναντίον της Ελλάδος και η Ελληνική πλευρά επισήμως επιμένει ότι είμαστε σε μια περίοδο ηρεμίας; Είναι μια σαφής αντιστροφή της πραγματικότητας, μια παρανοϊκή εικόνα, η οποία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανέναν τρόπο. Δεν μιλάμε για φοβικότητα, δεν μιλάμε για κατευνασμό, μιλάμε για κάτι πολύ χειρότερο».
ΕΔΩ η συνέντευξη



