«Είναι η πρώτη αξίωσή μας και βασική προϋπόθεση για να συνεχιστεί η ειρηνευτική διαδικασία. Εάν δεν συμβεί αυτό, είναι ελάχιστα πιθανό (η διαδικασία) να συνεχιστεί με επιτυχία», πρόσθεσε επίσης.
Η Χοζάτ είπε επίσης ότι το PKK θα επιθυμούσε να συμμετάσχει στην πολιτική ζωή της Τουρκίας. «Το τουρκικό κράτος πρέπει να μας παραχωρήσει το δικαίωμα συμμετοχής στη δημοκρατική πολιτική (…) Είμαστε έτοιμοι και διατεθειμένοι να δεσμευτούμε στη δημοκρατική πολιτική» της Τουρκίας, διαβεβαίωσε.
Ταυτόχρονα ωστόσο, το PKK ζητά εγγυήσεις ασφαλείας ώστε οι μαχητές του να μπορέσουν να επιστρέψουν στην Τουρκία. «Χωρίς νομικές και συνταγματικές εγγυήσεις θα καταλήξουμε είτε στη φυλακή, είτε νεκροί», υπογράμμισε η Μπεσέ Χοζάτ.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ



