Έπεσαν οι υπογραφές για έρευνες στα 4 «οικόπεδα» Κρήτης και Πελοποννήσου

«Δυστυχώς η ιστορία έχει δείξει ότι φτάνουμε στη βρύση αλλά νερό ΔΕΝ πίνουμε»

Δέσποινα Μποτίτση
24 Οκτωβρίου 2025, 14:44
Έπεσαν οι υπογραφές για έρευνες στα 4 «οικόπεδα» Κρήτης και Πελοποννήσου

Υπεγράφησαν οι αποφάσεις για έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων σε Κρήτη και Πελοπόννησο με Chevron – Helleniq Energy.  Οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις, τέσσερις τον αριθμό υπεγράφησαν χθες Παρασκευή (24/10) από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρο Παπασταύρου.

Τα επόμενα πλέον βήματα για την παραχώρηση των τεσσάρων υπεράκτιων περιοχών είναι η οριστικοποίηση των τεσσάρων συμβάσεων ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και τη Chevron.

Ωστόσο σύμφωνα με τον Ενεργειακό Αναλυτή Μιχάλη Χριστοδουλίδη που μίλησε στον Focus FM 103.6 και στην δημοσιογράφο Δέσποινα Μποτίτση έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.

«Εδώ και τόσα χρόνια πέφτουν υπογραφές πέφτουν βεγγαλικά αλλά ούτε γεωτρύπανο δεν έχουμε δει» .

Όπως εξήγησε ο κ. Χριστοδουλίδης θα περιμένουμε τώρα να υπογράψουμε τα προσχέδια των συμβάσεων, στη συνέχεια θα πάει στο ελεγκτικό συνέδριο για να γίνει ο νομικός έλεγχος  και μετά στη Βουλή και αφού πέσουν οι υπογραφές να κυρωθεί.

«Όμως οι διάστατες  απεικονίσεις και στη συνέχεια τα τρισδιάστατα μέχρι να ολοκληρωθούν θα πάρει κάνα 2-3 χρόνια και στη συνέχεια αν από τα αποτελέσματα τα γεωφυσικά  αξιολογηθούν και δούμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον εμπορικό κυρίως… ότι είναι αξιοποιήσιμα τα αποθέματα φυσικού αερίου που θα βρεθούν,  θα προχωρήσουν μετά στις γεωτρητικές έρευνες άρα υπολογίζουμε  γύρω στο 2030 στη καλύτερη των περιπτώσεων. Έχουμε ήδη καθυστερήσει 10 χρόνια θα καθυστερήσουμε άλλα 5. Δυστυχώς η ιστορία έχει δείξει ότι φτάνουμε στην πηγή αλλά νερό δεν πίνουμε και αυτό είναι που με φοβίζει».

Ερωτηθείς για τις νέες κυρώσεις στη Ρωσία και την άνοδο της τιμής του πετρελαίου ο κ. Χριστοδουλίδης εκτίμησε ότι το ράλι αυξήσεων θα συνεχιστεί.

“Κοιτούσα πως κινούνται οι τιμές και έχει ξεπεράσει τα 66 δολάρια το βαρέλι μέσα σε 2 μέρες από τα 61-62, πάνω από 5 – 6% είναι η αύξηση, κάπως ανάλογα κινείται και η τιμή του φυσικού αερίου στο κόμβο της Ολλανδίας και όλα αυτά έχουν να κάνουν με τις αποφάσεις επιβολής κυρώσεων που ελήφθησαν και χτες και προχτές και από τις ΗΠΑ και από την ΕΕ.

Εγώ δεν είμαι αισιόδοξος ότι είναι κάτι προσωρινό και γιατί το λέω αυτό..

Σε αυτές τις δύο μεγάλες  εταιρείες  που επιβλήθηκαν οι κυρώσεις, η Ρωσία είναι η 3η κατά σειρά παραγωγός υδρογονανθράκων καταλαβαίνετε ότι και μια έλλειψη 160 χιλιάδων βαρελιών πως θα επηρεάσει τις διεθνείς τιμές στα καύσιμα και βέβαια θα εξαρτηθεί και πως θα συμπεριφερθούν και άλλες  χώρες του πλανήτη η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ινδία αν πειθαρχήσουν στις κυρώσεις που έχει επιβάλλει  η ΕΕ και οι ΗΠΑ τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα όταν υπάρχει μειωμένη προσφορά ενός επερχόμενου χειμώνα που θα εκτοξευθούν  οι τιμές  θα ξεπεράσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι και με ό,τι αυτό συνεπάγεται στις τιμές του ρεύματος του οποίου η τιμή έχει εκτοξευτεί στο 18% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα”.