Τραμπ: «Έχω πάρει την απόφασή μου για τη Βενεζουέλα»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έχει καταλήξει σχετικά με τα επόμενα βήματα απέναντι στη Βενεζουέλα, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει λεπτομέρειες.

focusfm.gr
15 Νοεμβρίου 2025, 14:42
Φωτογραφία:Newsbeast

Σε δηλώσεις του μέσα στο Air Force One, περιορίστηκε να πει ότι «έχω κατά κάποιον τρόπο αποφασίσει», ενώ τόνισε ότι οι ΗΠΑ έχουν σημειώσει «σημαντική πρόοδο» στην αντιμετώπιση της διακίνησης ναρκωτικών από τη χώρα αυτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή αναμένουν πιθανές εντολές για επιχειρήσεις, μετά από ημέρες συζητήσεων υψηλού επιπέδου για το πώς θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ένα πλήγμα στη Βενεζουέλα.

Ο Τραμπ υπογράμμισε ότι οι επιχειρήσεις κατά των ναρκωτικών φέρνουν αποτελέσματα, αν και προβλήματα παραμένουν σε γειτονικές χώρες όπως το Μεξικό και η Κολομβία, προσθέτοντας ότι οι ροές ναρκωτικών «έχουν μειωθεί σημαντικά».

Τον τελευταίο δίμηνο, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν τουλάχιστον 21 σκάφη που, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, μετέφεραν ναρκωτικά από τη Νότια Αμερική προς τις ΗΠΑ. Παρά τις ανακοινώσεις, η κυβέρνηση δεν παρουσίασε αποδεικτικά στοιχεία για τη σύνδεση των σκαφών με λαθρεμπόριο, ενώ οι επιθέσεις φέρεται να έχουν στοιχίσει τη ζωή περίπου 80 ανθρώπων.

Στη Βενεζουέλα, η κυβέρνηση κινητοποίησε στρατιωτικές δυνάμεις και πολιτοφυλακές ως αντίδραση στα πλήγματα της Ουάσινγκτον στην Καραϊβική.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Πιτ Χέγκσεθ, ανακοίνωσε την Πέμπτη την εκκίνηση της νέας στρατιωτικής επιχείρησης «Operation Southern Spear», με στόχο την απομάκρυνση των «ναρκο-τρομοκρατών» από το δυτικό ημισφαίριο. Σε ανάρτησή του στο Χ, τόνισε ότι «ο πρόεδρος Τραμπ έδωσε εντολή για δράση και το Υπουργείο Πολέμου εκτελεί».

Διεθνή μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ανώτατοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι παρουσίασαν στον Τραμπ στον Λευκό Οίκο διάφορες στρατιωτικές επιλογές, συμπεριλαμβανομένων πιθανών χερσαίων επιχειρήσεων, συμμετέχοντας ο Χέγκσεθ, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Νταν Κέιν και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι.

Οι δηλώσεις Τραμπ πυροδοτούν συζητήσεις για πιθανή στρατιωτική ένταση στη Λατινική Αμερική, ενώ οι ΗΠΑ εντείνουν τις επεμβάσεις τους στην περιοχή επικαλούμενες την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών.

Πηγή:voicenews.gr

https://voicenews.gr/trab-echo-parei-tin-apofasi-mou-gia-ti-venezouela-oi-ipa-tha-epitethoun-stin-venezouela/