Αυστηρότερο πλαίσιο στη λειτουργία των σχολικών κυλικείων τίθεται σε ισχύ από τη νέα σχολική χρονιά, με στόχο την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας, ενός φαινομένου που παραμένει ιδιαίτερα έντονο στη χώρα μας.
Η νέα λίστα με τα εγκεκριμένα προϊόντα
Στο εξής, οι μαθητές θα έχουν πρόσβαση κυρίως σε τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας. Στα επιτρεπόμενα προϊόντα περιλαμβάνονται φρέσκα φρούτα και λαχανικά, αποξηραμένα φρούτα χωρίς προσθήκη ζάχαρης, καθώς και φρουτοσαλάτες ή κομπόστες που παρασκευάζονται σε φυσικό χυμό.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το φρέσκο γάλα, το κεφίρ, το αριάνι, το γιαούρτι, το ρυζόγαλο και οι κρέμες γάλακτος, υπό την προϋπόθεση ότι δεν περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα και πληρούν συγκεκριμένες διατροφικές προδιαγραφές.
Παράλληλα, διατηρούνται στο μενού προϊόντα ολικής άλεσης, όπως κουλούρια, φρυγανιές, σταφιδόψωμα, μουστοκούλουρα και μπάρες δημητριακών. Επιτρέπονται επίσης το παστέλι, ο χαλβάς και επιλεγμένα φυτικά επιδόρπια χωρίς ζάχαρη. Οι ξηροί καρποί παραμένουν διαθέσιμοι μόνο για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.
Στα σάντουιτς και τα τοστ προωθούνται υλικά όπως ψωμί ολικής άλεσης, φρέσκα λαχανικά, ελληνικά τυριά, βραστό κοτόπουλο ή γαλοπούλα, τόνος και αυγό. Ως λιπαρές ύλες επιτρέπονται αποκλειστικά το ελαιόλαδο, η πάστα ελιάς και η μαλακή μαργαρίνη, ενώ στις σαλάτες μπορούν να προστίθενται όσπρια και δημητριακά.
Αυστηρότεροι έλεγχοι στα σχολεία
Παράλληλα, προβλέπεται εντατικοποίηση των ελέγχων στα κυλικεία καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, καθώς στο παρελθόν η εφαρμογή των κανόνων παρουσίαζε αστοχίες λόγω ελλιπούς εποπτείας.


