Να συσπειρωθούν γύρω από τον Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε του Ρώσους πολίτες η εκπρόσωπος του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, μετά την “ένοπλη ανταρσία” όπως την χαρακτήρισε ο Ρώσος πρόεδρος, της μισθοφορικής οργάνωσης Βάγνερ
Σε έκτακτο διάγγελμά του ο Πούτιν μίλησε για πισώπλατη μαχαιριά και προδοσία, διαμηνύοντας πως τους «προδότες» περιμένει η «αναπόφευκτη τιμωρία». Υπογράμμισε πως οι ένοπλες δυνάμεις μάχονται για τη ζωή και την ασφάλεια του ρωσικού λαού και τόνισε πως δεν «θα επιτρέψει» να ξεσπάσει «εμφύλιος πόλεμος». Χαρακτήρισε τους μαχητές της Βάγκνερ “ήρωες που απελευθέρωσαν το Ντονμπάς” και απαίτησε από αυτούς να σταματήσουν κάθε συμμετοχή σε εγκληματικές ενέργειες που τους σύρει η “υπέρμετρη φιλοδοξία” του επικεφαλής της Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν.
Η Βάγκνερ πάντως έχει ήδη καταλάβει το αρχηγείο του ρωσικού στρατού στην πόλη Ροστόφ και δηλώνει ότι οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις όπως και το αεροδρόμιο, βρίσκονται στα χέρια των ανδρών της. Ρωσική πηγή ασφαλείας δήλωσε στο Reuters ότι οι μαχητές της Wagner έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους και όλες τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πόλη Βορονέζ, η οποία βρίσκεται περίπου 500 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας.
Σε ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας έχουν τεθεί η ρωσική πρωτεύουσα και οι περιφέρειες του Ροστόφ και του Λίπετσκ. Η Μόσχα επιπλέον βρίσκεται υπό αντιτρομοκρατικό καθεστώς. Οπτικό υλικό που κυκλοφορεί σε κοινωνικά δίκτυα και ψηφιακά μέσα ενημέρωσης, εμφανίζει στρατιωτικά οχήματα να κυκλοφορούν στη ρωσική πρωτεύουσα, στους τομείς όπου βρίσκονται το υπουργείο Άμυνας και η Κάτω Βουλή, η κρατική Δούμα, μερικές δεκάδες μέτρα από το Κρεμλίνο. “Τώρα ξεκινάνε όλα στη Ρωσία”, δήλωσε ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στη Ρωσία παρακολουθεί στενά ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων. Ο Πολωνός πρόεδρος είχε διαβουλεύσεις με τον πρωθυπουργό και το υπουργείο Άμυνας της χώρας τονίζοντας ότι η Βαρσοβία παρακολουθεί την κατάσταση. Ανάλογες δηλώσεις και από την κυβέρνηση του καγκελάριου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς. Για κίνδυνο ταραχών μιλά το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας και συνιστά να αποφεύγονται όλα τα ταξίδια στη Ρωσία.



