Ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε τους Αμερικανούς ότι ο πόλεμος στο Ιράν «πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του», ωστόσο προέβλεψε άλλες δύο έως τρεις εβδομάδες εμπλοκής, προαναγγέλλοντας τόσο σκληρά πλήγματα που θα οδηγήσουν το Ιράν πίσω στη λίθινη εποχή όπου ανήκει. Δεν διατύπωσε κάποιο συγκεκριμένο τελικό στόχο του πολέμου και δεν έκανε αναφορά σε χερσαία επιχείρηση, αλλά έδωσε έμφαση στην υπεροχή των ΗΠΑ και επέμεινε ότι προτιμά τη διπλωματία καταλογίζοντας στην Τεχεράνη ότι έχασε κρίσιμες ευκαιρίες. Παραδέχτηκε παράλληλα αύξηση στην τιμή των καυσίμων, υποστηρίζοντας ότι αυτή οφείλεται στο κλείσιμο του Ορμούζ και κάλεσε όσους εξαρτώνται από το ιρανικό πετρέλαιο να βρούν το θάρρος και να ανακτήσουν τον έλεγχο.
«Απόψε, είμαι ευτυχής που μπορώ να σας πω ότι βρισκόμαστε κοντά στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων μας» τόνισε.
President Trump Delivers an Address to the Nation, Apr. 1, 2026 https://t.co/QgofMPWtzW
— The White House (@WhiteHouse) April 2, 2026
«Θα τους γυρίσουμε στη λίθινη εποχή»
Ο Τραμπ εμφανίστηκε ιδιαίτερα σκληρός απέναντι στην Τεχεράνη, προειδοποιώντας για νέα κύματα επιθέσεων. «Θα τους πλήξουμε εξαιρετικά σκληρά κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ως τριών εβδομάδων. Θα τους γυρίσουμε πίσω στη λίθινη εποχή, όπου ανήκουν», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης, σημειώνοντας. «Αν δεν κλειστεί συμφωνία, θα πλήξουμε καθέναν από τους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς τους πολύ σκληρά και πιθανόν ταυτόχρονα» είπε.
BREAKING: Trump on Iran:
We are going to hit them extremely hard over the next 2–3 weeks.
We are going to bring them back to the Stone Ages, where they belong. pic.twitter.com/yPtAYL806Z
— Clash Report (@clashreport) April 2, 2026
«Απαραίτητος πόλεμος» για την ασφάλεια
Ο Αμερικανός πρόεδρος παρουσίασε τη σύγκρουση ως αναγκαία επιλογή, εντάσσοντάς την στη μακροχρόνια προσπάθεια αποτροπής του Ιράν από την απόκτηση πυρηνικών όπλων. «Το να έχουν αυτοί οι τρομοκράτες πυρηνικά όπλα θα αποτελούσε αφόρητη απειλή», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «το πιο βίαιο καθεστώς στη Γη […] θα ήταν ελεύθερο να διεξάγει εκστρατείες τρόμου […] πίσω από μια πυρηνική ασπίδα».
Χαρακτήρισε τον πόλεμο «απαραίτητο για την ασφάλεια της Αμερικής και την ασφάλεια του ελεύθερου κόσμου», ενώ υποστήριξε ότι αποτελεί απάντηση σε «47 χρόνια βίας» από την πλευρά της Τεχεράνης.
Στενό του Ορμούζ
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις επιπτώσεις του πολέμου στην οικονομία, επιχειρώντας να καθησυχάσει για την άνοδο των τιμών ενέργειας. «Πολλοί ανησυχούν για την άνοδο της τιμής της βενζίνης, αλλά δεν θα είναι μακροπρόθεσμη και δεν οφείλεται στον πόλεμο, αλλά στα εμπόδια που θέτει το Ιράν στα Στενά του Ορμούζ», είπε.
Επέμεινε ότι οι ΗΠΑ δεν εξαρτώνται ενεργειακά από τη Μέση Ανατολή. «Δεν χρειαζόμαστε το πετρέλαιό τους. Δεν χρειαζόμαστε τίποτα από αυτά που έχουν», υποστήριξε. Κάλεσε δε τις χώρες που πλήττονται από το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ «να βρουν το θάρρος και να ανακτήσουν τον έλεγχο».
“Ο χώρες που υποφέρουν εξαιτίας του αποκλεισμού του, ας πάνε να το καταλάβουν” διαμήνυσε ξανά.

Τέλος ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του, τονίζοντας ότι η εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών στους πολέμους του 20ού και 21ου αιώνα, κράτησε χρόνια, αλλά αυτή η σύγκρουση διαρκεί 32 ημέρες και πρέπει να θεωρείται ως «πραγματική επένδυση» για τη μελλοντική γενιά.



