Δημήτρης Λιατσος: «Σχέση στρατηγικής σημασίας και θέμα εθνικής επιβίωσης η προσέγγιση Ρωσίας - Κίνας»
Τις εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία, τις σχέσεις Ρωσίας-Κίνας και την στάση των ΗΠΑ αλλά και τα τεκταινόμενα στο Σουδάν μετέφερε στον FOCUS FM 103.6 και τον Στέφανο Δαμιανίδη ο δημοσιογράφος Δημήτρης Λιάτσος, μιλώντας από τη Μόσχα.
Για τις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικάνου Γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ ότι οι Πούτιν και Ερντογάν είναι επικίνδυνοι ηγέτες ο κ. Λιάτσος είπε:
«Για τον Ερντογάν ας μιλήσουν οι Τούρκοι δημοσιογράφοι. Αυτό που έχω να πω είναι ότι οι Αμερικάνοι είναι μάστερς στο να “κολλάνε” ταμπέλες στον οποιοδήποτε, όπως αυτοί κρίνουν. Όπως αυτά που ακούγαμεπου προηγούμενο διάστημα για τον εναγκαλισμό Πούτιν-Ερντογάν(…) Αυτό έχει περάσει και στην Ελλάδα. Ο κ. Μενέντεζ καλό θα ήταν να μάθει ποιοι ανατίναξαν τους έτοιμους αγωγούς στην Βαλτική, προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή, αντί να μιλάνε για επικίνδυνη χρήση της ενέργειας από Κίνα-Ρωσία»
Αναφορικά με τις ανησυχίες που εξέφρασε ο κ. Μπλίνκεν για τα όσα συμβαίνουν στο Σουδάν που ενδέχεται σύμφωνα με αυτόν να οδηγήσουν στην κατάληψη της περιοχής από την Κίνα ο προσκεκλημένος ανέφερε:
«Ποιοι είναι εκείνοι που πριν από λίγα μόλις χρόνια έκοψαν το Σουδάν στα δύο, σε Βόρειο και Νότιο Σουδάν, οδηγώντας στις σημερινές αιματοχυσίες και τα ντράβαλα;»
Ο κ. Λιάτσος μετέφερε τα εξής για την επικρατούσα κατάσταση στην Ουκρανία:
«Ο υπουργός Άμυνας των Ουκρανών ζήτησε όπλα για να “ολοκληρώσουν την νίκη τους” έναντι των Ρώσων όπως αυτοί βλέπουν. Αυτή είναι η μία προσέγγιση. Περνάνε στον κόσμο αυτή την εικόνα. Πώς κέρδισε; Έχοντας χάσει το 22,5-23% των εδαφών της; Με 250.000 νεκρούς σύμφωνα με αμερικανικές πηγές; Όταν έχει τέτοιες απώλειες και με τα ρεπορτάζ από την Ουκρανία να δείχνουν την επιστράτευση όλων των αρσενικών από 16-60; Πώς γίνεται να έχει κερδίσει μια τέτοια χώρα τον πόλεμο;»
«Δε μπορούμε κάθε φορά να είμαστε κάθε φορά στρατιωτικοί αναλυτές και κάθε τρεις και λίγο να αναφέρουμε ποια χωριά κατέλαβαν οι Ρώσοι κλπ», συμπλήρωσε.
Τέλος, για τις σχέσεις Κίνας-Ρωσίας και το αν συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες το ενδεχόμενο στρατιωτικής βοήθειας των Κινέζων προς τη Ρωσία, ο δημοσιογράφος υπογράμμισε:
«Η Ρωσία με την Κίνα είχε πάντα φιλικές σχέσεις αλλά αυτό που υπάρχει σήμερα δεν είναι μια απλή φιλική σχέση μεταξύ δύο χωρών. Είναι μια σχέση στρατηγικής σημασίας και θέμα εθνικής επιβίωσης(…) Νομίζω ότι μέχρι αυτή τη στιγμή η Ρωσία δεν έχει τέτοιο πρόβλημα έλλειψης οπλικών συστημάτων (σ.σ. για να ζητήσει βοήθεια από την Κίνα).
Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ: