Διπλωματικό Θρίλερ ΗΠΑ και Ιράν με μεσολαβητή το Πακιστάν

Η επιφυλακτική στάση της Τεχεράνης

focusfm.gr
20 Απριλίου 2026, 09:42

Σε εξέλιξη βρίσκεται ένα έντονο διπλωματικό παρασκήνιο στο Ισλαμαμπάντ, με τις πακιστανικές αρχές να προετοιμάζουν το έδαφος για πιθανή συνάντηση μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης. Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα Δευτέρα (20/4), οι αποστάσεις μεταξύ των δύο χωρών φαίνεται να έχουν καμφθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα.

Πηγές από το Πακιστάν αναφέρουν πως οι εντατικές διαμεσολαβητικές προσπάθειες των τελευταίων ημερών απέδωσαν καρπούς, οδηγώντας σε μια σχετική σύγκλιση. Παρά την επιμονή και των δύο πλευρών στις αρχικές τους θέσεις, το προσχέδιο μιας πιθανής συμφωνίας θεωρείται σε μεγάλο βαθμό έτοιμο. Ωστόσο, παραμένουν ορισμένα κρίσιμα σημεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αδιέξοδο, εάν η ιρανική πλευρά δεν εμφανιστεί πλήρως προετοιμασμένη.

Στον αντίποδα, το επίσημο Ιράν διατηρεί χαμηλούς τόνους. Κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την Κυριακή (19/4) ότι:

Δεν υπάρχει επί του παρόντος προγραμματισμός για νέο γύρο επαφών.

Το κλίμα δεν χαρακτηρίζεται «ιδιαίτερα θετικό».

Βασική προϋπόθεση: Τα πρακτορεία Fars και Tasnim υπογραμμίζουν ότι η Τεχεράνη απαιτεί την άρση του αμερικανικού αποκλεισμού στα ιρανικά λιμάνια προτού προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών.

Παρά τις επίσημες διαψεύσεις, πηγές από το Ιράν ανέφεραν στο CNN πως μια υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία αναμένεται στο Πακιστάν την Τρίτη. Στην αποστολή φέρεται να συμμετέχουν κορυφαία στελέχη, όπως ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Μοχαμάντ Μπαγκέρ Κάλιμπαφ, και ο υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, οι οποίοι είχαν δώσει το «παρών» και στον προηγούμενο κύκλο επαφών.

Η ανακοίνωση του Τραμπ
Αυτό συνέβη μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι θα στείλει αντιπροσωπεία στην πακιστανική πρωτεύουσα τη Δευτέρα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων σχετικά με τον τερματισμό του πολέμου με το Ιράν, λίγες ημέρες πριν από τη λήξη της ισχύος της εκεχειρίας.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζ. Ντ. Βανς, θα ταξιδέψει στο Πακιστάν για συνομιλίες με το Ιράν, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στο πρακτορείο Anadolu, επιβεβαιώνοντας τη συμμετοχή του εν μέσω αντικρουόμενων δηλώσεων.

Οι ειδικοί απεσταλμένοι Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ θα ταξιδέψουν επίσης στο Ισλαμαμπάντ, δήλωσε ο αξιωματούχος, ανέφερε το πρακτορείο Anadolu.

Κατά την ανακοίνωση της αποστολής της αντιπροσωπείας, ο Τραμπ επανέλαβε την απειλή του για καταστροφή των ιρανικών υποδομών, δηλώνοντας στην πλατφόρμα του «Truth Social» ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα καταστρέψουν κάθε σταθμό παραγωγής ενέργειας και κάθε γέφυρα στο Ιράν» εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία που θα τερματίζει οριστικά τον πόλεμο.

Πακιστανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους New York Times ότι το Πακιστάν σχεδιάζει να αναπτύξει 10.000 επιπλέον άνδρες ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων μελών ειδικών δυνάμεων και ελεύθερων σκοπευτών, ενόψει πιθανών συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.