Στις κοινές δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, μετά τη συνάντησή τους, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Χακάν Φιντάν στην Αθήνα ο υπουργός εξωτερικών της χώρας μας για άλλη μια φορά έκανε λόγο για συνέχιση της συζήτησης με τον Τουρκία την ώρα που ο τούρκος ομόλογος του μίλησε ξανά ανοιχτά για “τουρκική μειονότητα” σε όλη τη χώρα (!), διαμοιρασμό του Αιγαίου και διχοτόμηση της Κύπρου.
Ο Χακάν Φιντάν προκλητικός για άλλη μια φορά τόνισε: «Έχουμε διαφορετικές απόψεις για το Αιγαίο. Πρέπει να φερόμαστε ρεαλιστικά. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε μόνο για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα» και πρόσθεσε πως «όλα πρέπει να συζητιούνται». ‘Έκανε λόγο επίσης για «μοίρασμα του Αιγαίου» λέγοντας ότι πρέπει «να αξιοποιήσουμε την ιστορική ευκαιρία για το θετικό κλίμα, ώστε την αιώνια γειτονιά μας να την κάνουμε αιώνια φιλία». Μίλησε παράλληλα για «δίκαιο διαμοιρασμό των θαλάσσιων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο».
«Ακόμη και όταν δεν βρίσκουμε εύκολα λύσεις συζητούμε», ανέφερε από πλευράς του ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης υποστηρίζοντας ότι «δεν ισχυρίζομαι ότι μέσω του διαλόγου λύθηκαν με μαγικό τρόπο τα προβλήματα των δυο χωρών». Με σκυμμένο το κεφάλι δήλωσε ότι είχε «άμεσο και ειλικρινή δίαυλο επικοινωνίας» με τον Τούρκο ομολόγό του.
Στις δηλώσεις του ο Φιντάν αναφέρθηκε στο γνωστό αφήγημα της Τουρκίας περί “τουρκικής μειονότητας” αυτή τη φορά όμως δεν αναφέρθηκε στην περιοχή της Θράκης λέγοντας ότιο με τον Με τον Γιώργο Γεραπετρίτη «εξετάσαμε τα δικαιώματα που έχουν οι «ομογενείς» μας στην Ελλάδα!».
Για το Κυπριακό επέμεινε στις δηλώσεις για διχοτόμηση της Κύπρου, κάτι που αποτελεί παράβαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.
Απο την πλευρά του του ο Γιώργος Γεραπετρίτης έκανε λόγο για νέο γύρο συζητήσεων με την Τουρκία της υποτιθέμενης θετικής ατζέντας, στις 2 και 3 Δεκεμβρίου, ενώ σε ότι αφορά τις επαφές της Ελλάδας με την Τουρκία έκανε λόγο για «κανονικότητα».
«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι οι επαφές αποκτούν μία κανονικότητα. Την κανονικότητα που πρέπει να έχουν οι επαφές δύο γειτόνων που συνυπάρχουν σε μία εξαιρετικά περίπλοκη γειτονιά», επεσήμανε.
Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επανεκκίνηση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, στο πλαίσιο των κριτηρίων του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου», σημείωσε.



