ΗΧΗΤΙΚΟ - Κωνσταντίνος Γρίβας: «Να προχωρήσουμε σε επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. και ανακήρυξη ΑΟΖ, έπρεπε να το είχαμε κάνει εδώ και δεκαετίες»
Για την ένταση που υπάρχει τα τελευταία 24ωρα μεταξύ Κίνας και Η.Π.Α με αφορμή την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, για τις εξελίξεις στο Κόσοβο αλλά και για τα Εληνοτουρκικά μίλησε σήμερα στον Focus FM και στην εκπομπή "Σχολιάζοντας την επικαιρότητα" με τον Κώστα Τουτσίδη ο Αναπληρωτής καθηγητής Γεωστρατηγικής της ΣΣΕ και του ΕΚΠΑ Κωνσταντίνος Γρίβας.
«Η Ταϊβάν δεν υπάρχει στον ΟΗΕ, δεν υπάρχει χώρα Ταϊβάν, εν πάσει περιπτώσει. Και το κανονικό της όνομα είναι Δημοκρατία της Κίνας, Republic of China» ανέφερε προσθέτοντας ότι «υπάρχει μία Κίνα. Υπάρχει μία ενιαία Κίνα, και έχει δύο κυβερνήσεις. Μία είναι η κυβέρνηση του Πεκίνου, της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, και η άλλη είναι η κυβέρνηση της Ταϊπέι, της Δημοκρατίας της Κίνας».
«Το μεγάλο άγχος του Πεκίνου είναι εάν η Ταϊβάν αποφασίσει να ανακηρύξει την ανεξαρτησία της. Να αποκοπεί δηλαδή από τον κινεζικό κορμό. Σήμερα, οι Κινέζοι-Κινέζοι, να το πούμε έτσι, δηλαδή η κυβέρνηση του Πεκίνου, θεωρεί ότι μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και το ξεκίνημα ενός νέου ψυχρού πολέμου, οι ΗΠΑ με τη λογική αυτή του double containment, δηλαδή της διπλής ανάσχεσης Ρωσίας και Κίνας και την προσπάθεια να εγκλωβίσουν και την Κίνα σε έναν στενό κλοιό, θα προκαλέσουν, θα πριμοδοτήσουν την απόσχιση της Ταϊβάν από τον κινεζικό εθνικό κορμό και πιθανώς η επίσκεψη αυτή της Νάνσι Πελόζι είναι η αρχή αυτής της διαδικασίας», σημείωσε ο κ. Γρίβας.
«Αν θεωρήσουν οι Κινέζοι ότι όντως πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο, η αντίδρασή τους θα είναι σαρωτική» ανέφερε.
Για τις εξελίξεις στο Κόσοβο υποστήριξε ότι «είναι πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι έχουμε αυτή την κρίση και στο Κοσσυφοπέδιο την ίδια στιγμή που έχουμε την κρίση στην Ταϊβάν» συμπληρώνοντας «δεν ξέρω βέβαια πώς συνδέονται αυτά μεταξύ τους, με κάποια υπόγεια λογική, αλλά σίγουρα συνδέονται».
«Αυτό δεν είναι κάτι πρωτοφανές. Σκεφτείτε ότι η μεγάλη κρίση στις σχέσης Κίνας-ΗΠΑ ξεκίνησε μετά τα μέσα τις δεκαετίας του ’90 όταν το Democratic Progressive Party που είχε βγει στην Ταϊβάν σκέφτηκε, θέλησε να ανακηρύξει ανεξαρτησία της Ταϊβάν από την Κίνα. Και εκεί παραλίγο να πάμε σε πόλεμο», ανέφερε. «Εκεί οι Κινέζοι ανακάλυψαν, όταν έσπευσε ο έβδομος αμερικανικός στόλος να καλύψει την Ταϊβάν, ότι δεν έχουν την απαιτούμενη ισχύ για να θέσουν την Ταϊβάν υπό την σφαίρα επιρροής τους. Και εκεί που βρίσκονταν σε μια στρατηγική αμηχανία, οι ΗΠΑ ή μάλλον, το ΝΑΤΟ, υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ, επιτίθενται στη Σερβία, για να επιτύχουν την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία», συνέχισε ο κ. Γρίβας.
«Από τη στιγμή που έχουμε μπει σε έναν νέο κόσμο, πολλαπλώς διαφοροποιημένο με σχέση με το παρελθόν, με εντονότατα ανταγωνιστικά συγκουσιακά στοιχεία, είναι δεδομένο ότι οι παλιοί ανταγωνισμοί θα αρχίσουν να βγαίνουν, και όχι μόνο στο Κοσσυφοπέδιο, και γενικότερα» δήλωσε.
«Αυτό σημαίνει ότι εκτός των άλλων που έχουμε με την Τουρκία, θα ενισχυθεί περαιτέρω η τουρκική επιθετικότητα. Γιατί πολύ απλά η Τουρκία έχει τεράστιες φιλοδοξίες και κατανοεί ότι είμαστε σε έναν νέο κόσμο. (…) Η ίδια θέλει δηλωμένα, να είναι μία από τις μεγάλες δυνάμεις των επόμενων δεκαετιών, άσχετα αν αυτή η φιλοδοξία της κρύβει τεράστιες δομικές αδυναμίες», υπογράμμισε.
«Αν προκύψει όντως θέμα ανάφλεξης στο Κοσσυφοπέδιο και η Ελλάδα δεν πάρει, ξεκάθαρα, την πλευρά της Σερβίας, δε λέω να στείλουμε όπλα, ή να στείλουμε στρατό να χτυπήσουμε, αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι να στηρίξεις μια χώρα, θα περάσει την εικόνα μιας χώρας-«μαριονέτας»που άγεται και φέρεται από δυνάμεις που δεν έχουν κανέναν σεβασμό στα δικά της κυριαρχικά δικαιώματα» τόνισε ο κ. Γρίβας.
«Να προχωρήσουμε», είπε, «σε αυτό που θα έπρεπε να το είχαμε κάνει εδώ και δεκαετίες, επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και ανακήρυξη ΑΟΖ». «Τέλος. Τα στοιχειώδη. Και από εκεί και πέρα, αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να έχει την πρωτοβουλία. Και να μην ακούσουμε τώρα για casus belli και τα λοιπά» σημείωσε ο κ. Γρίβας τονίζοντας ότι η επέκταση στα 12 ν.μ. είναι «εθνική υποχρέωση, όχι δικαίωμα».
Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο ηχητικό που ακολουθεί: