Μέση Ανατολή: Εντείνονται οι φόβοι για κλιμάκωση – Στραμμένα στην απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν τα βλέμματα

focusfm.gr
2 Οκτωβρίου 2024, 10:51
Μέση Ανατολή: Εντείνονται οι φόβοι για κλιμάκωση - Στραμμένα στην απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν τα βλέμματα

Εντείνεται η ανησυχία στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση με σχεδόν 200 πυραύλους Φατάχ από το Ιράν κατά του Ισραήλ, ως «απάντηση» στις δολοφονίες των ηγετών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.

Η ιρανική επίθεση εναντίον του Ισραήλ αντιπροσωπεύει την πιο πρόσφατη και πιο έντονη κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή.

Οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, διαβεβαίωσαν πως «το 90%» των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν «πέτυχε τους στόχους τους».

Από τη δική του πλευρά, ο ισραηλινός στρατός διαβεβαίωσε νωρίτερα πως το Ιράν εκτόξευσε περίπου 180 πυραύλους εναντίον της ισραηλινής επικράτειας, προσθέτοντας πως οι περισσότεροι αναχαιτίστηκαν και καταστράφηκαν.

Στραμμένα στην απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν τα βλέμματα – Εκατέρωθεν απειλές για κλιμάκωση

«Το Ιράν έκανε ένα μεγάλο λάθος σήμερα και θα το πληρώσει» ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου ενώ από την πλευρά του ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι έχει ανοίξει η συζήτηση σχετικά με το πώς θα μπορούσε να απαντήσει το Ισραήλ στην επίθεση που δέχθηκε.

Με κομμένη την ανάσα η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προειδοποίησε το Ιράν εναντίον των «συνεπειών» της επίθεσης που εξαπέλυσε εναντίον του Ισραήλ, προσθέτοντας πως διεξάγει συνομιλίες με την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου για την ανταπόδοση σε αυτήν.

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως, πλήρως, πλήρως το Ισραήλ», είπε στον Τύπο ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, προσθέτοντας πως βρίσκονται «σε εξέλιξη» συνομιλίες με την ισραηλινή κυβέρνηση για την ανταπόδοση.

Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν κατά 5% λόγω των φόβων για έναν ευρύτερο πόλεμο μεταξύ των δύο αιώνιων εχθρών και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προγραμμάτισε συνεδρίαση για τη Μέση Ανατολή για την Τετάρτη.