Νέες προκλητικές δηλώσεις για τη Κύπρο. Αυτή τη φορά από τον Τούρκο αντιπρόεδρο, Τζεβντέτ Γιλμάζ, ο οποίος ανέφερε ότι «η τουρκική εισβολή «έβαλε τέλος» στην καταπίεση, τον τρόμο και τις απάνθρωπες προσπάθειες εκφοβισμού που στόχευαν τους Τουρκοκύπριους».
Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, μίλησε κατά τη διάρκεια του ιφτάρ στην Κωνσταντινούπολη για τις εγγυήσεις της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974 και μεταξύ άλλων κάλεσε και τους Εληνοκύπριους να συνδεθούν με το νερό και το ηλεκτρικό που φτάνει από την Τουρκία στα κατεχόμενα.
Συγκεκριμένα, ξεκίνησε με κάποιες προκλητικές δηλώσεις κατά τις οποίες είπε πως χωρίς τις εγγυήσεις θα μπορούσαν να εξελιχθούν σκηνές παρόμοιες με αυτές στη Γάζα, ενώ για τα 50 χρόνια της εισβολής θα οργανώσουν τη μετάβαση ενός πλοίου από την Τουρκία στα κατεχόμενα.
Στη συνέχεια αναφορικά με τους Τουρκοκύπριους είπε ότι θα πρέπει να επωφελούνται από τις ίδιες υπηρεσίες με τους πολίτες της Τουρκίας, ενώ ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ τοποθετήθηκε αρνητικά σε σχέση με «ίντριγκες που θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν σε κίνδυνο με μια συμφωνία σε ομοσπονδιακή βάση».
Όπως αναφέρει τηλεγράφημα του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο Τ. Γιλμάζ υποστήριξε επίσης «δεν έχει νόημα να δοκιμάζουμε ξανά και ξανά τις μεθόδους που έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν και δεν έχουν αποφέρει αποτελέσματα». Ισχυρίστηκε επίσης ότι υπάρχει ένα «κράτος» 40 ετών, υπάρχει μια ιστορία 50 χρόνων της «ειρηνευτικής επιχείρησης», «υπάρχει μια πραγματικότητα».
Τέλος υποστήριξε ότι «όλος ο κόσμος πρέπει να δει και να κατανοήσει αυτήν την πραγματικότητα. Η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων, που είναι εγγενή δικαιώματά τους, πρέπει να καταγραφούν. Αυτό πιστεύουμε. Ως Δημοκρατία της Τουρκίας, στεκόμαστε πάντα στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων σε αυτό το θέμα».



