Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δηλώνει ότι το Ισραήλ θα έχει τη “συνολική ευθύνη ασφάλειας” για τη Λωρίδα της Γάζας “για αόριστο χρονικό διάστημα” μετά το τέλος του πολέμου κατά της Χαμάς.
«Νομίζω ότι το Ισραήλ για αόριστο χρονικό διάστημα θα έχει τη συνολική ευθύνη για την ασφάλεια, διότι είδαμε τι συμβαίνει όταν δεν την έχουμε. Όταν δεν έχουμε αυτή την ευθύνη ασφάλειας, αυτό που έχουμε είναι η έκρηξη της τρομοκρατίας της Χαμάς σε μια κλίμακα που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε», λέει στο ABC News.
Στην ίδια συνέντευξη, απέρριψε για ακόμη μια φορά την ιδέα να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας εάν προηγουμένως δεν έχουν αφεθεί ελεύθεροι οι όμηροι που κρατά το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα από την 7η Οκτωβρίου, όταν εξαπέλυσε την επίθεση η οποία πυροδότησε αυτόν τον πόλεμο.
Από την 7η Οκτωβρίου, κατά τις ισραηλινές αρχές, έχουν σκοτωθεί πάνω από 1.400 άνθρωποι στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους άμαχοι, κυρίως την ημέρα της άνευ προηγουμένου επίθεσης σε τομείς της ισραηλινής επικράτειας που εξαπέλυσε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, της πιο πολύνεκρης από καταβολής του κράτους του Ισραήλ το 1948. Η Χαμάς πήρε επίσης πάνω από 240 ομήρους και τους μετέφερε στη Γάζα.
Κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Υγείας της Χαμάς χθες Δευτέρα, τουλάχιστον 10.022 άνθρωποι, επίσης στην πλειονότητά τους άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων 4.000 και πλέον παιδιών, έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας στους καταστροφικούς βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε έκτοτε ο ισραηλινός στρατός από τον αέρα, τη θάλασσα και την ξηρά.
Την ίδια ώρα, πάνω από το 60% των νοσοκομείων και των ιατρικών κέντρων στη Γάζα είναι πλέον εκτός λειτουργίας, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, ο οποίος ανέφερε ότι 16 από τα 35 νοσοκομεία καθώς και 51 από τα 72 ιατρικά κέντρα δεν λειτουργούν πλέον λόγω των ελλείψεων καυσίμων και ιατρικών προμηθειών καθώς και των ισραηλινών βομβαρδισμών.



