Ο κόσμος θρηνεί τον Ναβάλνι – Η Δύση ζητεί από τη Μόσχα να λογοδοτήσει

focusfm.gr
17 Φεβρουαρίου 2024, 13:23
Ο κόσμος θρηνεί τον Ναβάλνι - Η Δύση ζητεί από τη Μόσχα να λογοδοτήσει

Η διεθνής αντίδραση στον θάνατο του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι ήταν άμεση. Παγκόσμιοι ηγέτες και ανώτεροι αξιωματούχοι, εξόριστοι Ρώσοι και παρατηρητές του Κρεμλίνου, επαίνεσαν τον ακτιβισμό του και, σε πολλές περιπτώσεις, έριξαν την ευθύνη στους ώμους της ρωσικής κυβέρνησης.

Η Ομοσπονδιακή Σωφρονιστική Υπηρεσία της Ρωσίας είπε ότι ο Ναβάλνι, ο οποίος ήταν 47 ετών, έχασε τις αισθήσεις του αφού έκανε μια βόλτα σε μια απομακρυσμένη φυλακή της Αρκτικής, όπου εξέτιε μακρόχρονη ποινή για πολλαπλές κατηγορίες. Οι υποστηρικτές του Ναβάλνι θεωρούν ότι οι κατηγορίες προέρχονται από την κριτική του Ναβάλνι, στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η σύζυγος του Ναβάλνι, Γιούλια Ναβάλναγια, μιλώντας στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, είπε ότι εάν τα νέα είναι αλήθεια, θεωρεί τον Πούτιν, τους φίλους του και την κυβέρνησή του υπεύθυνους για όλα τα «απαίσια πράγματα» που διαπράχθηκαν στη Ρωσία.

A lit candle burns by a picture of Russian opposition leader Alexei Navalny during a vigil in front of the Russian embassy in Lisbon, Friday, Feb. 16, 2024. Navalny, who crusaded against official corruption and staged massive anti-Kremlin protests as President Vladimir Putin’s fiercest foe, died Friday in the Arctic penal colony where he was serving a 19-year sentence, Russia’s prison agency said. He was 47. (AP Photo/Armando Franca)

Κάλεσε τον κόσμο να «ενωθεί και να πολεμήσει αυτό το κακό… το φρικτό καθεστώς στη Ρωσία».

Μιλώντας στον Λευκό Οίκο, ο Πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι «δεν εξεπλάγη και εξοργίστηκε» από την είδηση του θανάτου του Ναβάλνι.

«Δεν ξέρουμε ακριβώς τι συνέβη, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο θάνατος του Ναβάλνι ήταν συνέπεια κάτι που έκαναν ο Πούτιν και οι κακοποιοί του», είπε ο Μπάιντεν.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε στη διάσκεψη στο Μόναχο της Γερμανίας ότι «ο θάνατος του Ναβάλνι σε μια ρωσική φυλακή και η προσήλωση και ο φόβος ενός ανθρώπου υπογραμμίζουν μόνο την αδυναμία και τη σήψη στην καρδιά του συστήματος που έχει χτίσει ο Πούτιν».

Κάποιοι είναι δύσπιστοι για τα νέα από τη Μόσχα

Η εκπρόσωπος του ηγέτη της αντιπολίτευσης, είπε ότι δεν είχε καμία επιβεβαίωση και ότι ο δικηγόρος του Ναβάλνι “πετούσε” προς τη φυλακή για να λάβει περισσότερες πληροφορίες.

Η μητέρα του Ναβάλνι.  είπε ότι δεν ήθελε ακόμη συλλυπητήρια. Είδε τον γιο της σε μια συνάντηση στη φυλακή τη Δευτέρα και ήταν «ζωντανός, υγιής και χαρούμενος», έγραψε στο Facebook, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Ωστόσο, πολλοί σε όλη την Ευρώπη θρηνούν το θάνατο του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, καθώς ανεπίσημα μνημόσυνα, αγρυπνίες και διαδηλώσεις οργανώθηκαν σε διάφορες πόλεις.

Φωνάζοντας «Λευτεριά στη Ρωσία» και «Ο Ναβάλνι  ζει», μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από τη ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο.

Στο Λονδίνο,  εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν απέναντι από τη Ρωσική Πρεσβεία. Πολλοί είχαν δάκρυα στα μάτια, κρατώντας πινακίδες στα ρωσικά και αγγλικά που έγραφαν “Ο Πούτιν είναι δολοφόνος” και φώναζαν “Η Ρωσία θα ελευθερωθεί!”