Η Ισπανία διεξάγει μια άκρως ασυνήθιστη εκλογική διαδικασία σήμερα Κυριακή στο αποκορύφωμα ενός καυτού καλοκαιριού, μετά από τέσσερα χρόνια αριστερής διακυβέρνησης. Πριν από την ψηφοφορία, η εστίαση στους συμμάχους των ηγετικών κομμάτων έχει κυριαρχήσει στην εκστρατεία – και συσκότισε τη συζήτηση για πιο θεμελιώδη ζητήματα.
Ο σημερινός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ προκήρυξε τις εκλογές ως απάντηση στη θλιβερή απόδοση στις τοπικές εκλογές του Μαΐου, στις οποίες το Σοσιαλιστικό κόμμα του ήρθε δεύτερο, μετά τον κύριο αντίπαλο, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα. Μετά την αιφνιδιαστική ήττα της αριστερής κυβέρνησης συνασπισμού στις τοπικές εκλογές του Μαΐου, η ψηφοφορία διεξάγεται στο τέλος του καλοκαιριού, όταν πάνω από το ένα τέταρτο των 37 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων της Ισπανίας είναι σε διακοπές. Υπάρχει πραγματική πιθανότητα να μην εμφανιστούν οι ψηφοφόροι που έχουν διοριστεί σε εκλογικά τμήματα, ένα σενάριο που θα υποχρέωνε τις αρχές να στρατολογήσουν επιτόπου προσωπικό και να καθυστερήσουν την έναρξη της ψηφοφορίας.
Καθώς οι Ισπανοί ετοιμάζονται να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές σήμερα, οι ειδικοί λένε ότι οι ψηφοφόροι καλούνται να αποφασίσουν ποιος —η κεντροαριστερή κυβέρνηση ή η ευνοούμενη κεντροδεξιά αντιπολίτευση— έχει τους πιο δυσάρεστους, λιγότερο αποδεκτούς και επικίνδυνα εξτρεμιστές φίλους.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο ηγέτης των σοσιαλιστών, θα ανατραπεί από τους συντηρητικούς, οι οποίοι έχουν απογοητευτεί από την εξάρτησή του από συμμάχους που προσπάθησαν να αποσχιστούν από την Ισπανία. Περιλαμβάνουν το καταλανικό κίνημα ανεξαρτησίας της βόρειας Ισπανίας και πολιτικούς απογόνους της βασκικής αποσχιστικής ομάδας ETA, που εξόργισε τους ψηφοφόρους πριν από τις τοπικές εκλογές τον Μάιο, όταν έθεσαν ως υποψήφιους 44 καταδικασμένους τρομοκράτες, συμπεριλαμβανομένων επτά που κρίθηκαν ένοχοι για φόνο.



