Στο μήνυμα, οι Πατριάρχες Ιωάννης I’, Ιγνάτιος Αφρέμ Β’ και Ιωσήφ Άμπσι γράφουν ότι αθώοι πολίτες, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, δέχονται επίθεση.
«Οι χριστιανικές εκκλησίες καταδικάζουν σθεναρά κάθε παραβίαση της πολιτικής ειρήνης, καταδικάζουν και απορρίπτουν τη σφαγή αθώων πολιτών και τονίζουν την ανάγκη να τεθεί τέλος σε αυτές τις τρομερές πράξεις, οι οποίες είναι αντίθετες με όλες τις ανθρώπινες και ηθικές αξίες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Οι χριστιανοί ηγέτες ζητούν επίσης να επιταχυνθεί η δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την επίτευξη εθνικής συμφιλίωσης μεταξύ του συριακού λαού, «μακριά από τη λογική της εκδίκησης και της αποξένωσης».
Παράλληλα, τονίζουν την ενότητα του συριακού εδάφους, απορρίπτοντας κάθε προσπάθεια διχοτόμησής του.
«Οι εκκλησίες καλούν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη εντός της Συρίας να αναλάβουν την ευθύνη για τον τερματισμό της σπείρας της βίας και την αναζήτηση ειρηνικών λύσεων που διαφυλάσσουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ενότητα της πατρίδας. Προσευχόμαστε για την προστασία του Θεού της Συρίας και του λαού της και για να βασιλέψει η ειρήνη σε όλη τη χώρα», καταλήγουν οι Πατριάρχες.
Ο επικεφαλής ενός παρατηρητήριου πολέμου στη Συρία, αναφέρει το Reuters, είπε ότι μέλη της νέας ισλαμιστικής κυβέρνησης της Συρίας έχουν σκοτώσει περισσότερους από 340 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών από την Αλαουιτική μειονότητα, στην παράκτια περιοχή της χώρας από την Πέμπτη. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είπε ότι οι σφαγές στη Τζάμπλε, στο Μπανίγιας και στις γύρω περιοχές στην καρδιά των Αλαουιτών της Συρίας ήταν η χειρότερη βία εδώ και χρόνια στη 13χρονη εμφύλια σύγκρουση. Την Πέμπτη, οι νέες κυβερνητικές αρχές άρχισαν να καταστέλλουν, όπως είπαν, μια εκκολαπτόμενη εξέγερση από Αλαουίτες που συνδέονται με την κυβέρνηση του πρώην προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Όπως έγραψε η ΕΟΔ, νωρίτερα, θρησκευτικοί ηγέτες της Συρίας έστειλαν κοινό μήνυμα στον νέο πρόεδρο.
Η Συρία βρίσκεται στο έλεος του εμφυλίουμε πάνω από 1000 ανθρώπους να έχουν σκοτωθεί ανάμεσά τους 745 άμαχοι τις τελευταίες τέσσερις ημέρες.
Το επίκεντρο του εμφυλίου είναι η δυτική Συρία προπύργιο υποστηρικτών του έκπτωτου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ με την διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις και να έχει εκφράσει την ανησυχία της.
Και όλα αυτά την ώρα που το de dacto καθεστώς διαμηνύει ότι θα αποκαταστήσει την τάξη, με τον ίδιο τον Άχμεντ αλ Σάρα να κάνει λόγο για προκλήσεις. Οι νέες Αρχές της Συρίας είχαν υποσχεθεί στους Αλαουίτες ότι θα είναι ασφαλείς υπό την εξουσία τους και ότι δεν θα υπήρχαν δολοφονίες εκδίκησης. Ωστόσο, οι εκτελέσεις εκατοντάδων, κυρίως Αλαουιτών, από τις κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν προκαλέσει φόβο στη θρησκευτική μειονότητα. Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τη χώρα την ώρα που η κατάσταση δείχνει να κλιμακώνεται.
Ο μεταβατικός πρόεδρος της Συρίας Αχμέντ αλ Σάρα δήλωσε ότι οι τρέχουσες εξελίξεις είναι εντός “των αναμενόμενων προκλήσεων” μετέδωσαν σήμερα αραβικά ΜΜΕ, καθώς οι συγκρούσεις συνεχίζονται μεταξύ δυνάμεων που συνδέονται με τις συριακές de facto αρχές και Αλαουιτών μαχητών που υποστηρίζουν τον ανατραπέντα πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.
Ο Σάρα κάλεσε επίσης, για εθνική ενότητα σε ένα βίντεο που μεταδόθηκε από αραβικά ΜΜΕ. Μεταξύ αυτών, η σαουδαραβική τηλεόραση Arabiya TV που παρουσίασε τηλεοπτικά πλάνα από μία ομιλία του σε τζαμί.
Οι συριακές de facto αρχές ανακοίνωσαν χθες Σάββατο πως εργάζονται για να «αποκαταστήσουν την τάξη» στη δυτική Συρία, στα προπύργια υποστηρικτών του ανατραπέντα προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, όπου πάνω από χίλιοι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις συγκρούσεις που πλέον διανύουν την τέταρτη ημέρα τους — ανάμεσά τους ήταν 745 πολίτες που ανήκουν στην κοινότητα των αλεβιτών, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Πρόκειται για τα πιο πολύνεκρα επεισόδια αφότου κατέλαβε την εξουσία στη Συρία την 8η Δεκεμβρίου συμμαχία ανταρτών και τζιχαντιστών υπό την ριζοσπαστική σουνιτική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ), ηγέτης της οποίας και μεταβατικός πρόεδρος είναι ο Άχμεντ Σάρα.
Οι συγκρούσεις ευρείας κλίμακας ξέσπασαν την Πέμπτη, έπειτα από αρκετές μέρες εντάσεων στην επαρχία της Λαττάκειας, όπου ζει μεγάλο μέρος της μουσουλμανικής μειονότητας των αλεβιτών, στην οποία ανήκει η οικογένεια Άσαντ.
Έκτοτε, τουλάχιστον «745 αλεβίτες πολίτες σκοτώθηκαν στις παραθαλάσσιες συριακές περιοχές και στα βουνά της Λαττάκειας από τις δυνάμεις ασφαλείας και σύμμαχές τους οργανώσεις», σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα χθες το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Πηγή: kosmodromio.gr, newsit.gr



