Πολιτική κρίση στη Νότια Κορέα μετά την απόφασή του ο προέδρου Γιουν να κηρύξει στρατιωτικό νόμο, που διήρκεσε μερικές ώρες

focusfm.gr
4 Δεκεμβρίου 2024, 13:19
Πολιτική κρίση στη Νότια Κορέα μετά την απόφασή του ο προέδρου Γιουν να κηρύξει στρατιωτικό νόμο, που διήρκεσε μερικές ώρες

Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται πλέον ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ-Γέολ.

Βάλλεται όχι μόνο από την αντιπολίτευση, αλλά και από το ίδιο του το κόμμα, αφού χθες Τρίτη κήρυξε στρατιωτικό νόμο, απόφαση που υποχρεώθηκε να πάρει πίσω μερικές ώρες αργότερα.

Μετά την ανακοίνωση του προέδρου πως κηρύσσεται στρατιωτικός νόμος, αναπτύχθηκαν στρατιωτικοί και προσγειώθηκαν ελικόπτερα στην οροφή του κοινοβουλίου.

Μολαταύτα μέλη της νοτιοκορεάτικης εθνικής αντιπροσωπείας μπόρεσαν να συνεδριάσουν εκτάκτως και να υιοθετήσουν απόφαση με την οποία αξίωσαν την άρση του μέτρου — κάτι που υποχρεώθηκε να κάνει ο κ. Γιουν έπειτα από μερικές ώρες.

Εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στο μεταξύ μπροστά στο κοινοβούλιο, για να απαιτήσουν το μέτρο να αποσυρθεί και ο πρόεδρος Γιουν να παραιτηθεί.

Η παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Νότια Κορέα διεμήνυσε σήμερα πως θα κινήσει διαδικασία παύσης και απομάκρυνσης από το αξίωμα του προέδρου Γιουν Σοκ-γελ αν δεν παραιτηθεί «αμέσως».