Πούτιν: Είχαμε συμφωνήσει με την Ουκρανία – Έδειξε έγγραφα

focusfm.gr
19 Ιουνίου 2023, 12:53
Πούτιν: Είχαμε συμφωνήσει με την Ουκρανία – Έδειξε έγγραφα

Κατά τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις τον Μάρτιο του 2022, Μόσχα και Κίεβο είχαν συμφωνήσει στους γενικούς όρους της ουδετερότητας και των εγγυήσεων ασφαλείας της Ουκρανίας, ωστόσο η ουκρανική κυβέρνηση απέρριψε ξαφνικά το προσχέδιο που είχε ήδη υπογράψει η αντιπροσωπεία της.

Αυτό υποστήριξε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με ηγέτες αφρικανικών κρατών στην Αγία Πετρούπολη. Ο Πούτιν έδειξε για πρώτη φορά τα έγγραφα του προσχεδίου που συζητούνταν από τους ρώσους και τους ουκρανούς απεσταλμένους στην Τουρκία, πριν ένα και πλέον χρόνο, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον ρώσο πρόεδρο, το προσχέδιο με τίτλο Συνθήκη για τη Μόνιμη Ουδετερότητα και τις Εγγυήσεις Ασφαλείας για την Ουκρανία είχε υπογραφεί από την ουκρανική αντιπροσωπεία.

Σ΄αυτό ορίζεται ότι η Ουκρανία πρέπει να κατοχυρώσει τη «μόνιμη ουδετερότητα» στο Σύνταγμά της, ενώ οι Ρωσία, ΗΠΑ, Βρετανία, Κίνα και Γαλλία αναφέρονται ως εγγυητές.