,

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΦΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ!

Στην εκπομπή του Γρηγόρη Σερέτη «Κόντρα στο Σύστημα» στον Focus FM 103,6 και ΜΑΧΗ FM 99,8 – τα μόνα πατριωτικά ραδιόφωνα – βρέθηκε σήμερα καλεσμένος ο Χρήστος Χούπας, πατέρας θύματος του εγκλήματος των Τεμπών, και μίλησε για τη συγκλονιστική μάχη των οικογενειών απέναντι στη συγκάλυψη, την ασυδοσία και τη διαφθορά.

focusfm.gr
16 Σεπτεμβρίου 2025, 23:09
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΦΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ!

«Το έγκλημα των Τεμπών δεν είναι ένα δυστύχημα. Δεν είναι ένα “ανθρώπινο λάθος”. Είναι ένα οργανωμένο έγκλημα συγκάλυψης, διαπλοκής και πολιτικής συνενοχής». Αυτό τόνισε με τρεμάμενη, αλλά αποφασιστική φωνή ο Χρήστος Χούπας, που έχασε την κόρη του στο μοιραίο τρένο και σήμερα δίνει τη μάχη της μνήμης και της δικαιοσύνης.

Ο ίδιος αποκάλυψε πως 76 οικογένειες θυμάτων έχουν υπογράψει κοινή ανακοίνωση με συγκεκριμένα αιτήματα:

  • να ληφθούν υπόψη οι αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους για τα δείγματα από τα συντρίμμια
  • να καταγραφούν τα αποτελέσματα των ερευνών του Πυροσβεστικού Σώματος και
  • να αποκαλυφθεί επιτέλους η αλήθεια.

Όμως, όπως είπε, «ο ανακριτής έκλεισε βιαστικά το φάκελο, παρέπεμψε την υπόθεση στη Βουλή και άφησε στο απυρόβλητο πολιτικά πρόσωπα και γενικούς γραμματείς».

ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ ΚΑΙ ΑΝΑΙΣΧΥΝΤΙΑ

Ο Χρήστος Χούπας μίλησε για την απαράδεκτη στάση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Λάρισας, ο οποίος αρνήθηκε να δεχθεί τις οικογένειες των θυμάτων, ακόμη και τις μαυροφορεμένες μάνες. «Φοβήθηκε δύο μάνες; Είναι αστεία πράγματα αυτά. Αυτός που φοβάται είναι εκείνος που δεν κάνει καλά τη δουλειά του», είπε χαρακτηριστικά.

Η εικόνα που περιέγραψε ήταν ντροπιαστική. Αστυνομικοί με οπλισμό, ολόκληρο το γραφείο οχυρωμένο σαν φρούριο, για να μην ακουστούν οι φωνές των χαροκαμένων συγγενών. Αντί για δικαιοσύνη, βρήκαν κλειστές πόρτες και «νόμους» επίπλαστους, για να δικαιολογηθεί η άρνηση.

«Αυτό δείχνει κάτι: δεν έχουν καθαρή τη φωλιά τους», τόνισε.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΡΟΥΤΣΗ

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η αναφορά του Χούπα στον Πάνο Ρούτση, τον πατέρα που έχει ξεκινήσει απεργία πείνας και δίψας έξω από τη Βουλή. «Χρειάζεται να έχεις μεγάλα κότσια για να το κάνεις αυτό. Δεν έχω το κουράγιο εγώ, αλλά ο Ρούτσης μας αντιπροσωπεύει όλους», είπε ο Χούπας.

«Ο Ρούτσης ζητά την εκταφή του παιδιού του, όπως και άλλοι γονείς, προκειμένου να γίνουν τοξικολογικές εξετάσεις, που θα δείξουν τα πραγματικά αίτια θανάτου. Γιατί, όπως αποκαλύπτεται, τα επίσημα πορίσματα δεν συμπεριλαμβάνουν κρίσιμες αναλύσεις, ούτε τοξικολογικά ευρήματα. Και όμως, το κράτος αρνείται να δώσει την άδεια. Γιατί; Τι φοβούνται; Αν όλα είναι καθαρά, γιατί δεν μας αφήνουν;» αναρωτιέται.

ΧΗΜΙΚΑ, ΤΟΞΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΡΥΨΗ

Συγκλονιστική ήταν η περιγραφή του Χούπα για τα ρούχα της κόρης του, που βρέθηκαν μετά τη σύγκρουση: «Μύριζαν μια έντονη, τοξική μυρωδιά. Ακόμα και μετά από πλύσιμο, η μυρωδιά δεν έφυγε. Ούτε το στεγνοκαθαριστήριο δεν κατάφερε να τη βγάλει».

Αυτό, σε συνδυασμό με τα χημικά εγκαύματα που υπέστησαν πυροσβέστες, δείχνει ξεκάθαρα πως υπήρχαν επικίνδυνα χημικά στο μοιραίο τρένο.

Οι οικογένειες ζητούν την κατάσχεση των καταγραφικών και των μέσων αποθήκευσης του σταθμού Θεσσαλονίκης, ώστε να φανεί τι φορτώθηκε στην εμπορική αμαξοστοιχία. «Δεν βρέθηκε ούτε ένα βίντεο; Όλα εξαφανίστηκαν;» διερωτάται ο Χούπας.

ΕΝΟΧΟΙ ΜΕ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ

Ο Χρήστος Χούπας δε μασάει τα λόγια του: «Δε μας νοιάζουν οι μικροί, οι παρακατιανοί. Θέλουμε τους πολιτικούς που είχαν την ευθύνη. Θέλουμε τους μεγάλους στο σκαμνί».

Κατονόμασε συγκεκριμένα τον Καραμανλή, που «ήξερε την παθογένεια του σιδηροδρόμου και δεν έκανε τίποτα», και όμως σήμερα προστατεύεται από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. «Πλημμέλημα δεν είναι να σκοτώνεις 57 ανθρώπους. Αυτό είναι ανθρωποκτονία από πρόθεση», είπε με οργή.

Δεν ξέχασε και την περιβόητη σύμβαση 717: «Αν είχε εφαρμοστεί, θα υπήρχαν τέσσερα συστήματα ασφαλείας και τίποτα δεν θα είχε συμβεί. Από το 2016 έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί όλα. Αντί για αυτό, έστησαν ένα μπάχαλο».

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Ο Χούπας συμφωνεί απόλυτα με την Ευρωπαία Εισαγγελέα, Λάουρα Κοβέσι, ότι μιλάμε για εγκληματική οργάνωση. «Μόνο συμφωνώ; Όλοι το λέμε: η Λάουρα θα μας σώσει», είπε.

Περιέγραψε ένα «παρεάκι» πολιτικών, δικαστικών και κρατικών λειτουργών που αλληλοκαλύπτονται, ο ένας κουμπάρος του άλλου, ο ένας διορισμένος από τον άλλον.

«Δεν ήταν ένα έγκλημα. Ήταν πολλά εγκλήματα, συσσωρευμένα», τόνισε. Και δε δίστασε να υπογραμμίσει: «Η πραγματική ευθύνη ανήκει στους ψηλά ιστάμενους. Εκείνοι πρέπει να πάνε φυλακή. Όχι οι μικροί».

ΟΡΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Η οργή του Χούπα ξεχείλισε, όταν μίλησε για την κυβέρνηση: «Ο Πρωθυπουργός και οι βουλευτές του χειροκροτούσαν στη Βουλή την αθώωση του Καραμανλή. Μας δουλεύουν; Ξέχασαν ότι θάψαμε τα παιδιά μας;»

Αναφέρθηκε και στην εμπλοκή του Τριαντόπουλου, που βρέθηκε στο σημείο του εγκλήματος «με εντολή του πρωθυπουργού», κάτι που καταρρίπτει το αφήγημα ότι ο πρωθυπουργός δε γνώριζε. «Αν δεν ήξερε, γιατί έδωσε εντολή;»

ΔΕΝ ΖΗΤΑΝΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ – ΖΗΤΑΝΕ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

«Εμείς δε ζητάμε να πέσει καμία κυβέρνηση. Ούτε μας ενδιαφέρει ποιος θα κυβερνά. Ζητάμε μόνο δικαιοσύνη», είπε ο Χούπας. Και ήταν ξεκάθαρος: «Δεν θα ησυχάσουμε αν δεν πάνε φυλακή οι πραγματικοί ένοχοι. Αν δεν κοπούν τα καρκινώματα από την κοινωνία».

Το μήνυμα του Χρήστου Χούπα είναι καθαρό: Οι οικογένειες δε θα σταματήσουν. Θα παλέψουν με κάθε τρόπο, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, παντού. «Δεν μας ενδιαφέρει αν χάσουν την καρέκλα τους. Μας ενδιαφέρει να λάμψει η αλήθεια και να τιμωρηθούν οι ένοχοι».

Ο αγώνας των συγγενών δεν είναι μόνο προσωπικός, είναι εθνικός. Είναι η μάχη μιας ολόκληρης κοινωνίας που απαιτεί δικαιοσύνη για τα παιδιά που χάθηκαν στα Τέμπη. Και όπως είπε ο Χούπας: «Αν δεν πάνε φυλακή οι πραγματικοί υπεύθυνοι, δε θα υπάρξει ποτέ προκοπή σε αυτόν τον τόπο».