Για εσωτερικές πιέσεις που δέχεται η ελληνική πολιτική ηγεσία κα οι οποίες μπορεί να διαφοροποιήσουν το πλαίσιο στο οποίο θα καθίσει να συζητήσει με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την επίλυση των διαφορών στα ελληνοτουρκικά, έκανε λόγο ο Χακάν Φιντάν κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μίλησε για θετικό κλίμα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία και τόνισε - με τη γνωστή προκλητική ρητορική των τούρκων αξιωματούχων - ότι στο θέμα των διαφορών στο Αιγαίο, πρέπει να τεθεί και η Δυτική Θράκη.
Αναφέρθηκε επίσης στο Κυπριακό λέγοντας πως η εύρεση λύσης είναι καθαρά θέμα ηγεσίας.
Χαρακτηριστικά ανέφερε:
«Το 2024 διατηρήσαμε τη θετική δυναμική που έχουμε επιτύχει με την Ελλάδα στις σχέσεις μας. Διατηρώντας ζωντανό τον διάλογό μας σε υψηλό επίπεδο, με αμοιβαίες επισκέψεις, Θεού θέλοντος, θα συνεχίσουμε σε αυτόν το ρυθμό και το νέο έτος. Συνεχίζουμε να εξετάζουμε τις υφιστάμενες διαφωνίες μας με την Ελλάδα στο πλαίσιο των μηχανισμών διμερούς διαλόγου που λειτουργούν καλά. Είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών και της περιοχής να ενεργούμε στο πνεύμα της καλής γειτονίας. Η θετική σχέση μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, ιδιαίτερα η θετική σχέση που ξεκίνησε σε επίπεδο ηγετών, διασφαλίζει πραγματικά ένα καλό περιβάλλον για καλύτερη επίλυση των προβλημάτων που κληρονομήσαμε από το κοντινό και μακρινό παρελθόν και αυτό προσπαθούμε να το συνεχίσουμε. Αυτήν τη στιγμή, τα προβλήματα έχουν δύο οψεις, η πρώτη είναι το πρόβλημα καθαυτό. Δηλαδή, όταν συναντιούνται δύο λογικά μυαλά σε ένα πεδίο χωρίς εσωτερική και εξωτερική πολιτική επιρροή, υπάρχει το ζήτημα τού πώς να δούμε τα θέματα στο Αιγαίο και τα άλλα θέματά μας στη Δυτική Θράκη. Εδώ έχουμε εντατικοποίηση. Από την άλλη πλευρά όμως, υπάρχει και η εικόνα που προκύπτει όταν υπεισέρχονται παράγοντες από το γύρω περιβάλλον, ιδίως από την εσωτερική πολιτική».
Σε ερώτημα για το πώς ερμηνεύει το γεγονός ότι δεν έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στο Κυπριακό, παρά τη θετική ατζέντα μεταξύ των δύο χωρών, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Αυτό που θα ήθελα να δω εγώ στην Κύπρο, ειλικρινά, είναι ένα περιβάλλον στο οποίο τόσο η ελληνοκυπριακή πλευρά όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά, η Ελλάδα και η Τουρκία, θα λύσουν όλοι μαζί τα προβλήματά τους και θα μετατρέψουν το Αιγαίο και τη Μεσόγειο σε μια περιοχή ειρήνης, ανάπτυξης και ευημερίας. Και δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην γίνει αυτό».