Όπως έκανε γνωστό η Ρωσική Πρεσβεία με σχετική ανάρτηση, ο Επίτιμος Πρόξενος της Ρωσίας στην Κέρκυρα και τα Ιόνια Νησιά, Ν. Ο. Κανούλας, κατέθεσε στεφάνι στη Μονή Πλατυτέρας, στην Κέρκυρα, στον τάφο του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας.
Η Ιερά Μονή Πλατυτέρας κατείχε ξεχωριστή θέση στη ζωή του Ιωάννη Καποδίστρια και της οικογένειάς του. Ο ίδιος, σε νεαρή ηλικία, είχε εκφράσει γραπτώς την επιθυμία να ταφεί στο συγκεκριμένο μοναστήρι. Έξι μήνες μετά τη δολοφονία του στο Ναύπλιο, ο αδελφός του Αυγουστίνος μετέφερε το ταριχευμένο σώμα του στην Κέρκυρα, εκπληρώνοντας την επιθυμία του. Στον τάφο του χαράχθηκε η λιτή επιγραφή: «Ι. Α. Καποδίστριας, Κυβερνήτης της Ελλάδος».
Ο Ιωάννης Καποδίστριας υπήρξε κορυφαία μορφή της ρωσικής διπλωματίας, διατελώντας Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας την περίοδο 1816–1822. Αργότερα διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη νεότερη ελληνική ιστορία, αναλαμβάνοντας καθήκοντα πρώτου Κυβερνήτη της ανεξάρτητης Ελλάδας από το 1828 έως το 1831.
Η τελετή κατάθεσης στεφάνου πραγματοποιήθηκε σε κλίμα σεβασμού και ιστορικής μνήμης, αναδεικνύοντας τον συμβολικό ρόλο του Καποδίστρια ως γέφυρας μεταξύ των δύο χωρών και τη διαχρονική συμβολή του τόσο στη ρωσική διπλωματία όσο και στη συγκρότηση του ελληνικού κράτους.



