Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στο Παρίσι για να συμμετάσχει στη συνάντηση ηγετών της Συμμαχίας των «Προθύμων» για την Ουκρανία, που συγκαλεί ο Πρόεδρος της Γαλλίας Ε. Μακρόν.
Η κυβέρνηση επιλέγει να εμφανιστεί ως «παρούσα» σε ενα σχήμα που συζητά τους επιχειρησιακούς όρους των εγγυήσεων ασφαλείας για την Ουκρανία και την πιθανή ανάπτυξη πολυεθνικής δύναμης. Συμμετοχή δηλαδή σε ένα τραπέζι με την συζήτηση για την στρατιωτική εμπλοκή και κλιμάκωση σε ένα ενεργό μέτωπο, με πραγματικό κόστος και κινδύνους.
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πρόσφατα ότι «δεν είναι ώρα να σχολιάσουμε την νομιμότητα» για τις ενέργειες των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα.
Ωστόσο, μέχρι τώρα συμμετέχει σε μια διαδικασία που ανοίγει την συζήτηση για όρους ασφάλειας και στρατιωτικές διατάξεις στην Ουκρανία. Άλλη μια απόδειξη ότι η κυβέρνηση δείχνει ότι χειρίζεται την έννοια της νομιμότητας α λα κάρτ.
Η χώρα χρειάζεται μια σταθερή γραμμή όταν επικαλείται το διεθνές δίκαιο σε κρίσιμα εθνικά ζητήματα, μα πάνω από όλα να επικαλείται πάντοτε το εθνικό συμφέρον.
Επιπρόσθετα, στη σύνοδο συμμετέχουν και παίκτες όπως η Τουρκία, που δηλώνει ότι θα θέσει ως “στρατηγική προτεραιότητα” την ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα. Η Αθήνα πηγαίνει σε τραπέζι όπου η Άγκυρα ζητά ρόλο και επιρροή, την ώρα που η κυβέρνηση δεν παρουσιάζει στον ελληνικό λαό σαφείς κόκκινες γραμμές, ούτε δημόσιο πλαίσιο για το τι δεσμεύσεις αναλαμβάνει η χώρα.



